Cena Gratias Tibi zná své finalisty

15.5.2024 / Cena Gratias Tibi

Do 11. ročníku Ceny Gratias Tibi bylo nominováno 75 projektů. Porota vybrala celkem devět finalistů. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni 24. září na slavnostním předávání v pražském divadle Vzlet. Letošní finalisté bojují například proti bodyshamingu, pomáhají seniorům, zpracovávají společensky významná témata prostřednictvím dokumentárních filmů, pracují s dětskými traumaty, odstraňují předsudky nebo se snaží o zvyšování politické angažovanosti mladých lidí. 

Cena Gratias Tibi oceňuje mladé lidi, kteří aktivně mění okolní svět k lepšímu, a to ve třech věkových kategoriích: základní školy, střední školy a lidé do 30 let. Vítěze jednotlivých kategorií vybírá porota složená ze zástupců dobročinných organizací a partnerů projektu.

„Porotci se ve svém výběru snažili zohlednit několik kritérií, mezi nimi například dlouhodobější perspektivu projektu, originalitu, aktuálnost tématu, míru vlastního zapojení či přínos pro okolí. Výběr byl ale jako každý rok těžký a ocenění by si zasloužily všechny nominované projekty. I z toho důvodu umožňujeme projektům opakované nominace i v dalších ročnících,“ vysvětluje koordinátorka Ceny Gratias Tibi Linda Šilingerová.

Každoročně se uděluje také Cena veřejnosti, o jejímž vítězi budou moct lidé rozhodovat od srpna prostřednictvím online hlasování na webu gratiastibi.cz.

Projekty, které se neprobojovaly do finále, mají ještě šanci získat zvláštní uznání Člověka v tísni za nejlepší environmentální projekt. A i v letošním roce bude udělena Cena za výrazný lidskoprávní počin, kterou obdrží zahraniční projekt z některé ze zemí, kde Člověk v tísni pomáhá. 

Kategorie základní školy

V nejmladší kategorii porota vybrala bechyňský projekt Johanky talíře – Poison plates, jehož autorka bojuje proti bodyshamingu, dále porotci ocenili dokumentární film Zapomenutá generace, který zachycuje období tří školních let ovlivněných koronavirovou pandemií pohledem žáků ze ZŠ Englišova v Opavě. Mezi finalisty se probojoval také počin žáků ze ZŠ Přerov a ZUŠ Bedřicha Kozánka s názvem Svět není černobílý, jehož cílem bylo zkrášlit zeď ve vyloučené lokalitě v jejich městě a malbou zároveň bořit předsudky vůči romské komunitě.

Kategorie střední školy

V kategorii středních škol porotci hlasovali pro dokumentární film Život bez sociálních sítí, jehož autor, student Hořického gymnázia, analyzuje dopady sociálních sítí na život mladých lidí. Porota ocenila tak projekt Mládežnická rada Karviná, uskupení aktivních studentů, kteří uskutečňují vlastní akce pro karvinskou veřejnost nebo se zapojují vlastními aktivitami do projektu města, a Workshop na téma domácího násilí organizovaný studentkami Karlínské obchodní akademie v Praze, které mají s domácím násilím vlastní zkušenosti.

Kategorie do 30 let

V nejstarší kategorii se do finálových projektů probojoval podcast Vychovávej s láskou, jehož obsahem jsou rozhovory s lidmi, kteří si do s sebou dospělosti nesou dětská traumata, dále projekt Víra v barvách duhy, který se snaží bourat zarytou představu o křesťanském pohledu na LGBTQ+ tematiku, a iniciativa Buď slyšet pracující na zvyšování občanské angažovanosti mezi mladými Romy.

Více informací k letošním finalistům naleznete na webu gratiastibi.cz

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.