Podcastová série Stejné příběhy, jiná jména

  • Stejné příběhy, jiná jména
  • Česká republika
  • 2023
  • 25 min.
  • 13—26 let
Audiovizuální lekce

Cíle lekce

  1. seznámit se s příběhy politických vězňů a disidentů, hrdinů podcastu
  2. dozvědět se o mechanismech totalitních režimů
  3. vcítit se do situace režimem pronásledovaných lidí

Podcastová série Stejné příběhy, jiná jména se zaměřuje na porušování lidských práv v době komunismu v Československu a aktuálně v zemích bývalého Sovětského svazu. Skrze konkrétní příběhy se dozvíte o metodách perzekuce ze strany vládnoucí moci v ČSSR nebo osudy lidskoprávních aktivistů ze současného Ruska, Běloruska a Ukrajiny.

Všechny díly podcastu Stejné příběhy, jiná jména můžete poslouchat také v podcastových aplikacích a zde.

Výukové materiály

materiály označené zámkem vyžadují přihlášení

Díl první: Československo 50. léta

Aktivita / 45 min. / doporučený věk: 13+

V roce 1948 převzal v naší zemi moc komunistický režim a zahájil teror proti vlastním obyvatelům. Spolu s historikem Petrem Blažkem s zaměříme na porušování lidských práv v Československu v 50. letech 20. století. O příběhu Zdeňka Dvořáčka mluví studenti z Gymnázia Šlapanice.

Díl druhý: Československo 70. léta

Aktivita / 45 min. / doporučený věk: 13+

V 70. letech už komunistický režim v ČSSR své občany nepopravoval, ale přesto nekompromisně vyžadoval jejich loajalitu. Historik Petr Blažek přibližuje represivní nástroje používané režimem v době tzv. normalizace. O setkání s Vladimírem “Lábusem” Drápalem vypráví studentky z Gymnázia Lovosice.

Díl třetí: Rusko

Aktivita / 45 min. / doporučený věk: 13+

Porušování lidských práv v zemích bývalého Sovětského bloku má kořeny jednoznačně v Rusku. Vývoj od rozpadu SSSR po nástup Putina k moci přiblíží novinář Ondřej Soukup. Zazní příběh vězněného matematika Azata Miftachova a čečenského právníka Abubakara Jangulbajeva.

Díl čtvrtý: Ukrajina

Aktivita / 45 min. / doporučený věk: 13+

V roce 2014 se krymští Tataři postavili proti anexi Krymu. Po připojení území k Rusku jsou vystaveni únosům, fyzickému násilí a teroru. Souvislosti přiblíží ukrajinistka Lenka Víchová. Zazní příběh duchovního vůdce krymských Tatarů na Ukrajině, Narimana Dželala.

Díl pátý: Bělorusko

Aktivita / 45 min. / doporučený věk: 13+

Pozadí zmanipulovaných voleb v roce 2020 i úloha žen v protivládních protestech proti diktátoru Alexandru Lukašenkovi: To jsou některá z témat, o kterých mluví Ondřej Klípa. Doplní je příběh v současnosti vězněného Alese Bjaljackeho a Eduarda Babaryky.

Otázky a odpovědi

Informační texty

  • současná politická situace v Rusku, na Ukrajině a v Bělorusku
  • kontext porušování lidských práv v těchto zemích
  • update o situaci vězněných politických aktivistů v roce 2023

Podcast

Aktivita / 45 min. / doporučený věk: 15+

Žáci:

  • se seznamují s příběhy politických vězňů a disidentů, hrdinů podcastu dozvídají se o mechanismech totalitních režimů vciťují se do situace režimem pronásledovaných lidí
  • se pomocí metody I.N.S.E.R.T. učí dívat na příběhy z více perspektiv a dokáží se vcítit do situace nespravedlivě stíhaných. 

AKTUALIZOVÁNO: Jak na reflexi emocí po filmové projekci

Informační texty

  • proč je důležité pracovat po projekci s emocemi
  • základní metody reflexe
  • od reflexe k diskuzi

Doprovodné a doporučené materiály

Člověk v tísni v Bělorusku

Centrum pro lidská práva a demokracii

Free Viasna

Informace k případu vězněných členů lidskoprávní organizace Vjasna (v angličtině a ruštině)

Zobrazit více Zobrazit méně

Partneři lekce

Na natáčení se podíleli pracovníci Centra pro lidská práva a demokracii Člověka v tísni, kteří přiblížili konkrétní příběhy vězněných aktivistů. 

Námět: Příběhy bezpráví - Natálie Hadwigerová, Aneta Kočíková, Eva Nachmilnerová, Tereza Anna Štegmannová // Produkce a realizace: Eva Nachmilnerová, Tereza Anna Štegmannová // Moderace: Jana Peroutková // Znělku načetl: Václav Neužil // Střih: Eva Nachmilnerová, Pavel Fanta // Mix: Pavel Fanta // Hudba: Jan Opin Pivoňka // Natočeno ve studiu Professional Sound v říjnu a listopadu 2022 // Spot a podcast Stejné příběhy, jiná jména vznikl díky podpoře Norských fondů v rámci projektu JSNS - Vzdělávání o lidských právech prostřednictvím audiovizuálních materiálů (reg. č. LP-HRMGSA-046). 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.