Kdo jiný?: Inspirujte se letošními studentskými týmovými projekty

28.11.2023 / Kdo jiný? / JSNS

Téměř deset let spolupracujeme se základními a středními školami z celé České republiky. Zajímavou a přirozenou formou učení vedeme mladé lidi k tomu, aby si věřili a sebevědomě zlepšovali věci kolem sebe. V roce 2023 byly uskutečněny dva běhy projektů Kdo jiný? Prohlédněte si projekty s environmentální tematikou, na kterých letos studentské týmy pracovaly a přihlaste se do dalšího běhu. 

Blackout v Bene

Tříčlenný tým studentů z gymnázia v Benešově se v rámci svého projektu Blackout v Bene rozhodl zmírnit světelné znečištění v Benešově.

Vybrali ve městě několik budov a začali vyjednávat s úřady a s majiteli objektů ohledně typu jejich osvětlení. Konkrétně jde o osvětlení na nedávno přistavěné budově benešovského gymnázia, na zřícenině minoritského kláštera, na kostele sv. Anny a na kostele sv. Mikuláše. 

Kůže je brána do těla: Výroba přírodní kosmetiky

Velmi mladý tým, složený z několik dívek ze základní školy Hnízdo, se pustil do výroby ekologické kosmetiky.

Cílem bylo ukázat, že kosmetika může být tvořena eko cestou a není nutné své tělo zatěžkávat toxickými látkami, které v komerční kosmetice jsou. Dílnu eko-kosmetiky žákyně realizovaly pro svoje spolužáky, jako jednu z aktivit v rámci Dne Země.

Oáza v centru města: Plácek

Studenti z pražského Gymnázia Jana Palacha se rozhodli revitalizovat volné prostranství před gymnáziem, kterému říkají „Plácek”. Studenti mají v plánu před gymnáziem vytvořit ve spolupráci s odborníky zelený prostor s lavičkami. Oázu klidu v rušných pražských ulicích.

 

Zkrášlujeme školu: Venkovní ekoposezení

Z otrokovické střední průmyslové školy se rozhodly zapojit hned dvě skupinky studentů. První za studentských týmů se rozhodl zkrášlit nevyužité prostory školy a vybudovat „venkovního ekoposezení”. Aby bylo posezení co nejvíce šetrné a ekologické, vytvořili relaxační zónu z nevyužívaných pneumatik. Studenti dokončí relaxační zónu v aktuálním školním roce 2023 a doplní ji o dva pingpongové stoly, bylinkové záhony a keře

Zdroj pro školní jídelnu: Bylinková zahrádka

Druhá pětičlenná skupina studentů z otrokovické průmyslovky nejprve váhala, zda by se nepustila do sázení stromů v lesích, které byly napadeny kůrovcem. Nakonec se ale rozhodli zpříjemnit pobyt ve škole sobě i svým spolužákům a udělat si školní zahrádku, která se i skvěle hodí k ekoposezení, které vytvářel druhý tým spolužáků. Konkrétním plánem bylo vytvořit vyvýšené záhonky s bylinkami a vysázet ovocné keře. Cílem bylo, aby mohli kuchaři a kuchařky využívat bylinky na vaření ve školní jídelně a aby mohli mít plody z ovocných keřů studenti o přestávce ke svačině

 

Podporujeme upcyklaci: jsme Udržitelná Polygrafka

Projekt Udržitelná Polygrafka v Rumburku vede skupina pěti holek. Studentky chtějí projektem podpořit upcyklaci a začít více vědomě šetřit přírodu. Studentky se rozhodly uspořádat celoškolní projektový den naplněný přednáškami, workshopy a tematickými filmy. Studenti si předem mohli vybrat, jaké části programu se zúčastní. Jedním z cílů projektu je také zajistit pro školní prostory více košů na tříděný odpad, včetně popelnice na sběr kovových obalů, protože se ve škole s příliš velkou oblibou pijí energetické drinky v plechovkách. Pro studentky byla organizace takové akce první zkušeností, ale vše se obešlo bez většího zádrhele, a dokonce skupina organizátorek dokázala zajistit doma vyrobený catering.

Přihlaste své studenty a studentky do Kdo jiný?

Když ne vy, tak kdo jiný?! Chcete, aby z vašich žáků a studentů vyrostli aktivní občané, kteří se budou umět postavit za správnou věc? Přihlaste se do následujícího běhu, pro který opět chystáme sérii workshopů a setkání, kde se budou žáci a studenti učit, jak co nejlépe realizovat veřejně prospěšný projekt a dovést ho do zdárného konce.

Přihlásit se

Projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.