Festival Jeden svět: známe termíny školních projekcí i letošní nabídku

30.1.2024 / Festival Jeden svět - projekce pro školy / JSNS

Každoročně na jaře tisíce žáků a studentů vyráží do kin na největší festival převážně dokumentárních filmů o lidských právech na světě.  Jeden svět přináší příběhy lidí z různých koutů planety a otevírá důležitá témata z oblasti lidských práv nebo nejrůznější sociální či environmentální témataDvacátý šestý ročník proběhne v Praze od 18. do 27. března, v regionech od 14. března do 21. dubna. Přihlašování na pražské školní projekce spustíme 20. 2. 2024.

Co je nového?

Festival Jeden svět letos představil novou vizuální identitu, ta se nebude už každým rokem měnit, jako tomu bylo doposud, ale získá nadčasovou podobu. Nová vizuální identita včetně loga je inspirovaná původním logem Jednoho světa, se kterým se v roce 1999 zrodil. Autory jsou známí čeští grafici Petr Hrůza a Martin Odehnal. 

Letos poprvé se ve festivalové nabídce filmů pro veřejnost objeví i fikční snímky s lidskoprávní tematikou.

Novinkou v rámci školních projekcí je to, že kromě studentské poroty budeme mít i dětskou porotu, která bude hlasovat o snímcích určených nemladší věkové kategorii. 

Jinak ale vše zůstává tak, jak jste zvyklí. V naší nabídce naleznete filmy pro žáky a studenty od 8 do 20 let, snímky určené pro virtuální realitu a speciální projekce pro rodiče s dětmi

Jeden svět dětem 

Projekce Jeden svět dětem jsou určeny pro mladší žáky základních škol. Můžete vybírat ze dvou pásem tvořených třemi krátkými filmy, které jsou sestaveny dle věku diváků. Po každém filmu si s dětmi povídá o jejich pocitech a dojmech zkušený moderátor nebo moderátorka. Celková délka projekce včetně diskusí je cca 1,5 hodiny. Zahraniční snímky jsou vždy opatřeny českým dabingem.

Letošní filmy se soustředí na témata z oblasti rodiny, válečného konfliktu, životního prostředí, života s postižením nebo rozdílnosti kultur.

Prohlédnout nabídku

Jeden svět pro studenty a studentky

Snímky z této kategorie jsou určeny pro starší žáky základních škol a studenty středních škol. Po každé projekci následuje moderovaná beseda s hostem, odborníkem na dané téma či přímo s tvůrcem. Zahraniční filmy jsou opatřeny českými titulky

Letošní filmy se budou zaměřovat na téma válečného konfliktu, nedemokratických režimů nebo environmentálního chování.               

Prohlédnout nabídku

 

Bližší informace budeme průběžně doplňovat zde na podstránku festivalu Jeden svět

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.