Výuková hra Digistories: Nela získala na cenách EDUína speciální uznání poroty

2.12.2021 / JSNS

Porota soutěže o nejlepší vzdělávací projekty EDUína udělila speciální uznání audiovizuální simulaci "DigiStories: Nela", která školám přináší možnost probrat s žáky citlivé téma kyberšikany interaktivní a poutavou formou. Člověk v tísni si odnáší ze soutěže také bronzové ocenění za projekt Doučujte.cz, který nabízí metodické tipy, doporučení a odkazy pro doučovatele shromážděné na základě dlouholetých zkušeností s doučováním. Velkou poctu získal rovněž člen správní rady Člověka v tísni Daniel Munich, který byl uveden do Auly slávy za etablování a rozvoj oboru ekonomie vzdělávání a další přínos pro české vzdělávání. 

Digistories: Nela má speciální uznání za nadčasovost

Jak se cítí oběť kyberšikany, se kterou mají zkušenost čtyři z pěti českých škol? Co zažívá šikanovaný? A jaká je motivace agresora? Tím se zabývá edukativní hra DigiStories: Nela, která podle poroty cen EDUína 2021 velmi nadčasově reaguje na aktuální situaci a zaslouží si pozornost a ocenění neformálním způsobem. Projekt Digistories: Nela pomáhá ve výuce otevřít téma kyberšikany interaktivní a poutavou formou.

Na vytvoření hry pracoval vzdělávací program JSNS organizace Člověk v tísni a herní studio Charles Games. „Snažili jsme se vycházet z reálných případů a převzít situace, které se doopravdy staly. Většina kazuistik, které jsou dostupné, jsou extrémy, které se dostaly do médií. My jsme chtěli ukázat to, co se může dětem relativně běžně dít. Výsledek jsme konzultovali s učiteli, žáky a odborníky, abychom co nejlépe simulovali reálnou konverzaci," říká Michaela Trnková, koordinátorka mediálního vzdělávání JSNS. Hra realisticky ukazuje průběh kyberšikany, vtáhne účastníky do děje a žáci pochopí podobu i následky kyberšikany prostřednictvím vlastního prožitku.

Doučujte.cz

Na třetím místě letošní ceny za inovace vzdělávání EDUína se umístil projekt Člověka v tísni s názvem Doučujte.cz„Ocenili jsme, že projekt v dnešní vzdělávací době nabízí všem doučujícím i doučovaným řadu vzdělávacích materiálů, doporučení a odkazů,“ okomentoval rozhodnutí poroty při předávání ceny Petr Vavrik z české technologické filmy Livesport.

„Náš web je třešnička na dortu toho, co děláme a toho, co dělají naši vzdělávači. Základ webu jsou jejich zkušenosti a dobré praxe, které teď nabízíme ostatním, kteří doučují,“ říká editorka webu Doučujte.cz Adéla Pospíchalová.

Web reaguje na výpadek škol v období pandemie a sbírá a nabízí podklady, materiály a užitečné odkazy k doučování. Věnuje se nejen tomu, co je potřeba naučit, ale i jak. Radíme, jak spolupracovat s dobrovolníky a kvalitně je vést. Kdo tápe, může si napsat o pomoc.

Před pár dny se web navíc stal domovskou stránkou pro sbírku počítačů, která byla převzata od Česko Digital. „Pro nás to je odrazový můstek do budoucna, protože bychom chtěli, aby se zapojilo co nejvíce lidí, ostatní neziskovky, učitelé, studenti, kteří by web nejenom používali k doučování dětí, ale i k němu aktivně přispívali. Doučujte s námi.“ vyzvala metodička a koordinátorka Hana Dostálová.

„S asistenty k lepší škole" neslouží jen asistentům

Jedním z nominovaných na cenu EDUína byl také online kurz S asistenty k lepší škole. Může se zdát, že kurz sloužÍ pouze asistentům, ale není to tak. Je skvělým metodickým pomocníkem i pro učitele žáků, kteří pocházejí z jakkoli znevýhodněného prostředí. Kurzem prošlo již více jak 1600 absolventů.

„Máme radost z velkého zájmu o kurz, a to jak mezi asistenty pedagoga, tak i mezi pedagogy a studenty vysokých škol. Doufejme, že kurz svým dílem přispěje k porozumění a řešení situací mnoha dětí, které nebyly úspěšné ve škole kvůli svému rodinnému zázemí již před pandemií a jejichž vzdělávací obtíže se v distanční výuce ještě zvýšily,” doplnil Tomáš Habart, vedoucí vzdělávacího programu Varianty.

Poutavou formou příběhu Sama a s krásnými ilustracemi kurz provádí potřebami a vnitřním světem žáka, který v rodině nemá podobně podporující prostředí jako jeho spolužáci. Asistenti a pedagogové naleznou v kurzu metodické i praktické znalosti a naučí se, jak žáky se znevýhodněním podporovat, aby měli stejnou šanci být úspěšní jako jiné děti. Kurz nabízí Člověk v tísni stejně jako ostatní zdarma, stačí se jen zaregistrovat.

Cena za inovace ve vzdělávání EDUína 2021 reflektuje, jak se letošní pandemická situace projevila ve vzdělávání. Do letošního ročníku bylo možné přihlásit projekty a aktivity, jejichž cílem bylo zmenšovat rozdíly mezi dětmi a kompenzovat jejich kognitivní i sociální handicapy.