Festival Jeden svět v Praze slavnostně zakončen, školní projekce v regionech jedou dál

1.4.2022 / Festival Jeden svět - projekce pro školy

Festival Jeden svět, který se po dvou letech vrátil fyzicky do kin, byl v Praze slavnostně ukončen. Přesouvá se ale do dalších 24 českých měst, kde se bude s promítáním pokračovat i v průběhu dubna.

Na školní projekce festivalu Jeden svět v Praze se letos přišlo podívat 10 239 žáků a 649 vyučujících. Součástí promítání byly již tradičně diskuze s moderátory a hosty. Jedním z nich byl i britský režisér Phil Grabsky. Ten ve spolupráci s Shoaibem Sharifim natočil snímek Mé dětství, má země - 20 let v Afghánistánu, který na slavnostním zakončení festivalu v Lucerně získal ocenění od studentské poroty.

Porotci Monika Búřilová, Vojtěch Hlavenka a Michaela Parkosová ocenili zejména objektivní a nezaujatou pozici protagonisty Míra Hussajna. “Za vkusné provedení, údernost, srozumitelnost a komplexitu si tento film vítězství jistě zaslouží. Dotýká se totiž mnoha realit běžného života a tyto často překvapující reálie podává přirozeným a poutavým způsobem,” chválí porota.

 

 

Ve vybraných městech poběží festival ještě v průběhu dubna, a to i školní projekce. Pokud jste se ještě ve svém městě nepřihlásili podívejte se na termíny a udělejte to nyní.

Výtvarná soutěž do konce června

Zúčastnili jste se se svými žáky promítání snímků z kategorie Jeden svět dětem? Pak nezapomeňte, že žáci do 13ti let můžou zhlédnuté filmy výtvarně ztvárnit a své výkresy poslat do 30. června 2022 do naší výtvarné soutěže. Vítězové dostanou od České televize, která soutěž spolupořádá, věcné ceny a exkurzi do televizního zákulisí. Vyhlášení vítězů proběhne v pořadu ČT:D Planeta Yó.