Vezměte do kina své děti na dokumenty Jednoho světa

10.3.2016 / Festival Jeden svět - projekce pro školy

Pro rodiče s dětmi pořádáme v rámci festivalu Jeden svět v Praze speciální projekce. Vezměte své děti do kina na bloky krátkých dokumentárních filmů. Po každé projekci následuje povídání s moderátorem. V neděli máme pro vás připravenou i výtvarnou dílnu, tak si ji nenechte ujít!

TERMÍNY

  • 13. 3. 2016, neděle - 15.00 - kino Ponrepo, Bartolomějská 11, Praha 1 - po projekci bude následovat výtvarná dílna - událost na Facebooku
  • 14. 3. 2016, pondělí - 16.00 - kino Světozor, Vodičkova 41, Praha 1 - událost na Facebooku

Program

Letos jsme pro vás vybrali ty nejlepší snímky z obou věkových kategorií Jeden svět dětem. Filmy jsou vhodné pro děti od osmi do třinácti let:

Rok bez rodičů / Els van Driel / Sýrie, Nizozemsko / 2015 / 22 min. / Ukázka z filmu
Téma filmu: odloučení od rodiny, migrace, válečný konflikt, krizové oblasti

Když bylo Tareqovi jedenáct, podařilo se mu společně se strýcem a bratrancem utéct z válkou zmítané Sýrie. Po dlouhé cestě přes Turecko absolvovali desetidenní dramatickou plavbu přes rozbouřené moře do Itálie, odkud se dostali až do Nizozemska. V nové zemi je Tareq už téměř rok, a i když ho spolužáci v nové škole přijali a podporují ho, moc se mu stýská po rodičích. Pravidelně jim posílá video vzkazy ze svého nového domova a doufá, že jim nizozemská vláda brzy poskytne azyl, a budou moci být zase spolu. Jak přiznávají jeho noví spolužáci, být tak dlouhou dobu bez rodičů si nikdo z nich nedokáže ani představit.

Dům plný snů / Marinka de Jongh / Nizozemsko / 2015 / 19 min. / Ukázka z filmu
Téma filmu: život s postižením, náhradní péče, aktivní občanství

Desetiletá Anne i přes svůj nízký věk velmi dobře ví, jak se chovat k lidem, kteří jsou jiní. Bydlí totiž ve velkém domě, kde společně s rodiči pečují o osm mentálně hendikepovaných lidí. Pro Anne jsou její spolubydlící kamarády, se kterými si hraje a tráví volný čas. Umí je rozveselit, když jsou smutní nebo když se jim něco nedaří. Nejraději si s nimi ale povídá o jejich snech. A protože Bob je básník, Robin hraje na bicí a Olivier dobře zpívá, rozhodnou se na blížící se sousedskou slavnost složit a zazpívat píseň o tom, že „žádný sen není tak velký, aby se nemohl stát skutečností“.

Tančím pro tebe / Erlend E. Mo / 2015 / Norsko, Dánsko, Švédsko / 29 min. / Ukázka z filmu
Téma filmu: stáří, nemoc, rodina, gender, koníčky

Tradiční norský tanec „halling“ byl odjakživa mužskou záležitostí. „Hodně lidí si myslí, že halling není pro dívky, protože ho většina z nich tančí baletním stylem, což je chyba,“ říká hlavní hrdinka filmu Vilde, která se tomuto neobvyklému koníčku věnuje. Věří totiž, že se díky usilovnému tréninku dokáže mužům vyrovnat. Ráda by uspěla na blížící se celonárodní soutěži, a to především kvůli svému dědečkovi, se kterým má hodně blízký vztah. Ten je totiž vážně nemocný a Vilde doufá, že mu její úspěch udělá radost a dodá sílu k boji se zákeřnou chorobou. Podaří se Vilde na šampionátu uspět?

VSTUPNÉ

Lístky je možné koupit na pokladně daných kin za 90 Kč za osobu.