Nenechte si ujít online debatu na téma Opoziční síly v Rusku

18.5.2021 / Festival Jeden svět - projekce pro školy

Již tuto středu uzavíráme každodenní online debaty v rámci festivalu Jeden svět živě, které se vztahují k letošní nabídce filmů. Připojte se svými studenty 19. května od 10 hodin na poslední online debatu, která se vztahuje k dokumentárnímu filmu My jsme Rusko. Pokud byste nemohli sledovat debatu živě, záznam bude umístěn na portálu JSNS.CZ.

Dokumentární film My jsme Rusko spolu s výukovými materiály naleznete již nyní ke zhlédnutí na našem webovém portálu. Ve filmu se vrátíme do roku 2018 a sledujeme, jak se mladí lidé Milena a Kolja přidávají v Moskvě k největším protiputinovským protestům. Po dlouhých letech mají šanci veřejně podpořit nadějného opozičního kandidáta – Alexeje Navalného. Na každého, kdo se rozhodne Navalného veřejně podpořit, však čeká bariéra předsudků tradiční společnosti následovaná tvrdou silou státního bezpečnostního aparátu. Policejní šikana a zadržování studentů se stávají syrovou připomínkou represivní moci. Ale také zásadní zkouškou vytrvalosti těch, kteří usilují o demokratičtější a svobodnější Rusko. 

Debata na téma opoziční síly v Rusku 

V rámci debaty se zaměříme nejenom na průběh prezidentských voleb v roce 2018, které jsou zachyceny ve filmu, ale i fungování opozičních sil v Rusku, současného uvěznění velkého kritika Kremlu Alexeje Navalného a samozřejmě i česko-ruských vztahů. Dotkneme se i aktuální kauzy ve Vrběticích. Na debatě přivítáme Ondřeje Soukupa, novináře dlouhodobě sledujícího Rusko a Davida Stulíka, analytika bezpečnostního centra Evropské hodnoty. Debatu povede moderátor Jakub Železný.

 

Živý přenos můžete sledovat na stránkách JSNS.CZYoutubovém kanálu Jeden svět a na Facebooku JSNS. Během online debaty můžete se svými žáky a studenty klást dotazy prostřednictví komentářů na Facebooku, Youtube nebo skrze aplikaci Sli.do

Sledovat debatu

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.