Ozvěny Jednoho světa 2024: snímek Daleko od rodiny a Nevyhasneme

2.5.2024 / Festival Jeden svět - projekce pro školy

26. ročník festivalu Jeden svět je úspěšně za námi a s tisíci žáky a studenty se uvidíme v kinech zase za rok. Rozhodli jsme se ale už nyní zpřístupnit na našem portálu dva snímky z letošní nabídky určené pro školní publikum - film Daleko od rodiny a Nevyhasneme. Je to skvělá příležitost právě pro ty z vás, kterým se nepodařilo dorazit na letošní školní projekce nebo jste na nich viděli jiný snímek. 

Oba vybrané filmy se dotýkají tématu stále trvajícího konfliktu na Ukrajině. Ruská agrese bohužel nekončí a vy se skrze skutečné příběhy mladých lidí můžete podívat, jak těžké je dospívat uprostřed války. 

 

Daleko od rodiny

Simon Lereng Wilmont & Alisa Kovalenko | Dánsko, Norsko | 2023

Nastě je třináct let a ze všeho nejvíc miluje gymnastiku. Tvrdě dře a tréninku věnuje i čtyři hodiny denně, pět dní v týdnu. Všechno se ale v jednom momentě změní. Nastino kyjevské družstvo se zrovna chystá na ukrajinské mistrovství, když vtom dívčinu zemi napadnou ruská vojska a vypukne válka. Rodina se ji kvůli bezpečí rozhodne poslat s babičkou do Německa. Jak se doba jejího nuceného odloučení od rodičů a kamarádek v cizí zemi protahuje, Nasťa propadá čím dál většímu smutku. Jediné, co ji dokáže povzbudit, je gymnastika. „Když trénuju, je to, jako bych se ocitla v jiném světě,“ líčí Nasťa, která si teprve v této složité životní situaci uvědomuje, co je pro ni skutečně důležité.  

Film a doporučené aktivity

 

Nevyhasneme

Alisa Kovalenko | Francie, Polsko, Ukrajina | 2023 

Fotografka, inženýr, policista či herec. To jsou všechno povolání, která si dospívající z regionu pustošeného válkou představují. Všichni chtějí pryč – do Kyjeva či Lvova, do světa, kde místo aut s vojáky vídají vizionářské projekty Elona Muska. Hrdinové a hrdinky filmu dostanou nečekanou nabídku od ukrajinského cestovatele a vydají se na svoji životní pouť do Himálaje, zatímco na Ukrajině probíhá ruská invaze. Příběh o naději, síle a chuti žít je zároveň svědectvím toho, jak krutě válka postihuje plány a život mladé ukrajinské generace. 

Film a doporučené aktivity

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.