Sociální problematika

Tematický okruh

Filmy z tematického okruhu sociální problematika a připravené lekce rozvíjí u žáků schopnost empatie a tolerance, seznamují je s tématy jako závislosti, stáří, rodinné vztahy, sociální vyloučení a podporují je v aktivním občanství. Objevujte s žáky rozmanité lidské příběhy, které pomocí protagonistů filmů ukazují, jaký je život s jinakostí a jak se žije jejich vrstevníkům. Pomocí metodických materiálů si mohou žáci osvojit, jak zvládat své emoce a pochopit příčiny a důsledky svého jednání.

1. úroveň: Úvod do sociální problematiky

Pomocí příběhů z filmů žákům přiblížíme svět, ve kterém mají různí lidé různé odlišnosti a individuální potřeby. Jak žijí lidé s mentálním postižením, se syndromem nebo nejsou původem z Česka. Možná si uvědomíme naše stereotypy a předsudky o lidech s jinakostí. Žáci mohou pochopit vnímání jinakosti jako něco, co nás může obohatit a učí se vzájemné toleranci i v rámci třídního kolektivu.

Klíčová témata pro ZŠ: život s jinakostí, předsudky, tolerance, soužití 
Klíčová témata pro SŠ: odlišnosti, národnosti, šikana, tolerance, soužití 

Časová náročnost: 1–2 vyučovací hodiny

Je to úroveň pro vás, pokud: s tématem začínáte nebo nemáte ve výuce dostatek prostoru, ale chcete dát žákům alespoň základ k zamyšlení o sociálních tématech

Pro základní školy

Doporučený věk: 9+

Dům plný snů

Hoofd vol dromen / Nizozemsko / 2015 / 19 min. / dabing

Desetiletá Anne přirozeně chápe, že různí lidé mají různé odlišnosti a individuální potřeby. Bydlí totiž ve velkém domě, který kromě její rodiny obývá také osm osob s mentálním postižením. Pro Anne jsou její spolubydlící kamarády, se kterými si hraje a tráví volný čas. Umí každého rozveselit, když je smutný a umí podat pomocnou ruku. Nejraději si s nimi ale povídá o jejich snech. A protože Bob je básník, Robin hraje na bicí a Olivier dobře zpívá, rozhodnou se na blížící se sousedskou slavnost složit a zazpívat píseň o tom, že „žádný sen není tak velký, aby se nemohl stát skutečností“.

Aktivita: Sousedi (60 min. včetně projekce)

Pomocí aktivity si žáci uvědomí stereotypy a předsudky, které mají vůči lidem, kteří jsou svým způsobem jiní než oni, a zároveň zjistí, že se jejich rozhodování liší v případě individuálního přístupu.

Informační text: Otázky a odpovědi

Dům plný snů

60 min. / 12+

Desetiletá Anne přirozeně chápe, že různí lidé mají různé odlišnosti a individuální potřeby. Bydlí totiž ve velkém domě, který kromě její rodiny obývá také osm osob s mentálním postižením.

Zavřít

Létající Anne

Anne Vliegt / Nizozemsko / 2010 / 20 min. / titulky

Jedenáctiletá Anne je na první pohled obyčejná dívka. Chodí do školy, nakupuje se sestrami v supermarketu, jezdí na kole a také ráda skáče na trampolíně nebo šplhá na ploty. Kromě věcí, které dělá vědomě dělá ale také některé, které dělat nechce, ale je těžké se různým tikům ubránit. „Je to stejné, jako když jste pod vodou a potřebujete se nadechnout,“ popisuje. O svém životě s Tourettovým syndromem se s pomocí odborníků naučila mluvit i se svými spolužáky.

Aktivita: Každý jsme jedinečný  (45 min. včetně projekce)

Prostřednictvím aktivity si žáci uvědomí různorodost společnosti, kde každý má své místo. Aktivita je vede ke vnímání jinakosti, která je obohacuje, a učí je vzájemné toleranci i v rámci třídního kolektivu.

Informační text: Otázky a odpovědi

Létající Anne

45 min. / 8+

Jedenáctiletá Anne je na první pohled obyčejná holandská dívka. O svém životě s Tourettovým syndromem se s pomocí odborníků naučila mluvit i se svými spolužáky.

Zavřít

Pro střední školy

Doporučený věk14+

Malá

Diana Cam Van Nguyen / Česká republika / 2017 / 10 min.

Malá Rong vyrůstá v rodině vietnamských přistěhovalců. Doma se ctí vietnamské tradice a Vietnam je pro rodinu domovem. Se životem cizinky, která se liší od ostatních, se pojí šikana a posměšky ze stran spolužáků i náhodných zákazníků ve večerce, kde pomáhá rodičům. Rong z nepřátelského světa, v němž od ní každý očekává poslušnost a uctivost, utíká ke svým dětským fantaziím plným svobody. 

Aktivita: Klíč k soužití  (45 min. včetně projekce)

Žáci se vciťují do vietnamské dívky, hlavní hrdinky filmu, píší úvahu, jak se asi cítí a o čem přemýšlí. Uvažují o odlišnosti i soužití lidí různých kultur.

Informační text: Otázky a odpovědi

Malá

45 min. / 11+

Malá Rong vyrůstá v rodině vietnamských přistěhovalců. Doma se ctí vietnamské tradice a Vietnam je pro rodinu domovem.

Zavřít

Chodící lidé

Sirius o.p.s. / Česká republika / 2011 / 1 min.

Tomášovi je přes čtyřicet a narodil se s poruchou lítání. Přes tento handicap se necítí být jiný než ostatní a snaží se žít normální život. Zdraví, lítající lidé se mu při různých činnostech snaží pomoct. Jenže často tak, jak to nejméně potřebuje. Informujte se o správné pomoci lidem s postižením.

Aktivita: Desatera pro komunikaci (40 min. včetně projekce)

Žáci se zamyslí nad možnými předsudky, které jsou spojeny s lidmi se zdravotním postižením, a porovnají je se svými vlastními. Pokusí se vcítit do pozice lidí s různým druhem postižení a učí se vnímat postižení jako potřeby, které se v průběhu života mohou objevit, zmizet, které se mění.

Informační text: Otázky a odpovědi

Chodící lidé

40 min. / 11+

Tomášovi je přes čtyřicet a narodil se s poruchou lítání. Přes tento handicap se necítí být jiný než ostatní a snaží se žít normální život.

Zavřít

Chcete pokračovat se sociálními tématy, jít více do hloubky a poznat protagonisty dalších filmů? Přejděte na 2. úroveň.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.