Nové audiovizuální lekce z moderních dějin pro první stupeň

30.6.2021 / Příběhy bezpráví

Pro tento školní rok jsme pro vás připravili šest audiovizuálních lekcí ze série ČT:D o osobnostech české historie Hvězdičky. Lekce jsou určené pro první stupeň, v každém díle se žáci seznámí s významnou osobností moderních československých dějin a také obdobím, ve kterém postava žila. Zastoupeny jsou různá historická období a již nyní jsou lekce k dispozici na našem webu!

Historické postavy k dětem srozumitelně promlouvají a vtahují je do děje, žáci tak pochopí i složité historické události. První republiku budete moci žákům přiblížit prostřednictvím příběhu našeho prvního prezidenta Tomáše (Garrigua Masaryka), druhou světovou válku vysvětlíte na příběhu Mileny (Jesenské) nebo Jana (Kubiše). Počátkům komunistického bezpráví a teroru 50. let se poté věnují díly Josef (Toufar) a Milada (Horáková). Život Václava Havla žáky následně seznámí s principy totalitní cenzury a pronásledování v době komunistického Československa a poskytne informace o sametové revoluci v roce 1989 a počátcích demokratického zřízení v České republice.

Jednotlivé díly mají kolem 5 minut a společně s pečlivě připravenou aktivitou se bez problému vejdou do jedné vyučovací hodiny. Samozřejmostí jsou informační texty a doprovodné materiály.