Jaká je na Ukrajině situace? Jak funguje ruská propaganda a jaký dopad má na naši mysl válka? Sledujte Studio JSNS

5.5.2022 / JSNS

Vzdělávací program JSNS připravil pro žáky a studenty živé vysílání na téma války na Ukrajině. Ve Studiu JSNS odpovídali odborníci na jejich otázky k aktuální situaci, k humanitární pomoci nebo ruské propagandě, ale zaměřili jsme se také na to, jaký dopad má válka na naši mysl nebo co zažívají příchozí uprchlíci a jak jim můžeme pomoci se začleňováním do každodenního života. 

Měsíc války na Ukrajině

Měsíc po začátku války na Ukrajině, host David Stulík, analytik Bezpečnostního centra Evropské hodnoty, vysvětloval aktuální situaci a odpovídal na otázky ohledně války a jejího vztahu k České republice. „Prezident Putin vstoupil na válečnou stezku, ze které se nemůže vrátit. Slíbil svým lidem, že jim obnoví ten ‚Sovětský svaz' a to zahrnuje i území jako Moldavsko, Gruzii, což jsou nezávislé země. Zároveň Rusko považuje i nás, Střední Evropu, za zónu svého vlivu. Stále sleduji ruské televize, a tam je to pořád zdůrazňováno, že Česko, Slovensko, patří Rusku, patří do té sféry ruské vlivu a jenom teď jsme se trochu zbláznili, nechali se opít rohlíkem Spojenými státy, Evropskou unií a jsme jejich loutkami. Takže oni mají takovou misi, že i nás musí osvobodit od toho západního vlivu," odpovídá Stulík. 

Humanitární pomoc na Ukrajině

Ohledně humanitární pomoci promluvil v živém vysílání Šimon Pánek, ředitel organizace Člověk v tísni. S žáky a studenty mluvil o vlakových soupravách, které Člověk v tísni vypravuje na Ukrajinu se zásobou potravin, vody, hygienických pomůcek, ale také s vybavením uprchlických center, jako jsou deky a polštáře. 

Ruská informační válka

Dnes a denně můžeme v médiích vidět, jakým způsobem Rusko ohýbá pravdu. Jeho propagandě jde o navození dojmu, že všechny verze jsou možné a pravda neexistuje. Jakou roli hraje právě ruská propaganda v aktuálním konfliktu? Jaké jsou její nástroje a jak je možné propagandu odhalit? Proč propagandě podléhá tolik lidí? Na tyto a další otázky odpovídal žákům a studentům v živém vysílání Martin Novák z Aktuálně.cz. Ve vysílání naleznete i konkrétní příklady ruské propagandy, na kterých Martin Novák vysvětluje, jak funguje. 

Co je podstatné si říct, že ve dvou věcech je Rusko od nás nebo od Evropy úplně odlišné. První věc je, že tam televize má dominantní postavení v tom, odkud lidé čerpají zprávy. Až 90 % lidí, hlavně těch starších, mají televizi jako jediný zdroj informací a zpráv o světě samozřejmě televize v Rusku je plně ovládaná státem a propagandou…Druhá věc, která je odlišná, je to, že dnes v Evropě by málokoho napadlo, že měnit hranice lze silou, vysláním vojáků. Ale pro velkou část Rusů je legitimní poslat 200 tisíc vojáků do sousední země, útočit tam na nemocnice, domy, celá města, zabít desetitisíce lidí. A v tom teď vidíme velký rozdíl mezi ruskou společností a tou evropskou," říká ve vysílání Martin Novák. 

Naši noví ukrajinští sousedé 

Válka na Ukrajině vyhnala miliony lidí ze svých domovů a ti nyní hledají dočasný či trvalý domov za hranicemi. Statisíce z nich nachází útočiště právě v České republice a je důležité tyto lidi přijmout a nabídnout jim pomoc.  Co všechno je čeká po příchodu do cizí země? Co člověk, prchající před válkou na své cestě do bezpečí, zažívá? Jak můžeme těmto lidem pomoci se začlenit do každodenního života a proč se nemusíme bát žít vedle ukrajinských sousedů? Na tyto a další otázky žákům a studentům odpovídala Magda Faltová, ředitelka organizace Sdružení pro integraci a migraci.

Ve vysílání jsme ale také přivítali Olesyu Sydorenko, která před utekla z Ukrajiny před válkou v roce 2014. Nyní je herečkou, úspěšnou modelkou a v České republice žije již sedm let. Jak probíhala její cesta do České republiky a jak se začlenila do společnosti? I na tyto otázky najdete odpověď v záznamu z vysílání. 

Válka v našich myslích 

Informace v médiích o válečných útocích, počtu obětí nebo také o možnosti jaderné hrozby se staly součástí naší každodennosti. Vzedmula se vlna strachu, nejistoty, a také soucitu. Co se ale nyní odehrává v našich myslích? Jaký vliv mají události spojené s válkou a příchozími uprchlíky na děti, žáky a studenty? Jak mohou mladí lidé za pomoci okolí pracovat se svým strachem a obavami? Jak bezpečně reflektovat válku ve školním prostředí? A co prožívají lidé, kterých se válka přímo týká?

Myslím si, že je velmi důležité myslet i na velmi malé děti a sama vycházím ze své vlastní zkušenosti. Jako čtyřletá jsem zažila rok 1968 a velmi dobře si pamatuji na své pocity a potřebovala jsem vědět, co se děje. Potřebovala jsem vědět úplně základní informace, i to že moje rodina se nějak chrání proti nebezpečí, ale zároveň taky, že moji rodiče tu situaci zvládají, že ji mají pod kontrolou, že mě ochrání…Malé děti samozřejmě by měli dostávat odpovědi na své otázky, i ony se umějí velmi dobře zeptat a jsou někdy geniální otázky. Odpovědi bych určitě dávala, ale chránila bych je před drastickými záběry v televizi..,“ říká host Studia JSNS, psycholožka a odbornice na krizovou intervenci Daniela Vodáčková.