Proběhlo setkání finalistů Ceny Gratias Tibi 2022

13.6.2022

Minulý týden proběhlo setkání finalistů Ceny Gratias Tibi 2022. Je to poprvé, co se měli možnost finalisté setkat, popovídat si a představit si navzájem své projekty ještě před vyhlášením, které proběhne 21. září.  Všichni finalisté na setkání odprezentovali své finálové projekty a zodpověděli na otázky dalších přítomných. Pak je čekal společný oběd, kde k nim promluvil ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek, který je podpořil v dosažení svých cílů a dalších aktivitách, které zlepšují naše okolí. 

Setkání se zúčastnily všechny finálové projekty. Za kategorii základní školy byli přítomní Chlapci z Těrlicka, kteří se stali laureáty již v roce 2017. Kromě představení své pomoci dětem a dospívajícím s autismem, mohli také přítomným předat zkušenost s výhrou Ceny Gratias Tibi. Se svou prezentací nechyběly ani žákyně 2. třídy Klárka s Emmou, které pletly náramky pro Ukrajinu nebo dvanáctiletá Pavla, která učí nejen děti, ale také dospělé programovat

V kategorii střední školy své projekty představili Sestry v akci za záchranu života, které pustili i jedno ze svých youtubových videí, přes které své vrstevníky již více než tři roky vzdělávají v oblasti ochrany životního prostředí. Jednotlivé aktivity představili i aktivní studenti z Gymnázia Jateční se svým projektem Jatečka pomáhá. Nechyběli ani studentky z Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce, kteří přítomným povyprávěli jak šli Po stopách rodiny Pickových a za přítomnosti potomků a dalších vzácných hostů odhalily první Stolpersteiny v Nymburce.

 

Za kategorii do 30 let byli přítomní i zástupci spolku Fakescape, kteří se do finále dostali s novou hrou Nekrm kachnu!, jejímž cílem je zábavnou formou zvýšit mediální gramotnost napříč věkovými kategoriemi. Indiánky, konkrétně Anna Sedláková a Karolína Krejčová vysvětlily důležitost šíření osvěty ohledně (ne)plodnosti a o tabuizaci tohoto tématu. Nechyběli ani zakladatelé projektu Kaleido a představili VR nástroj pro aktivizaci a kognitivní trénink seniorů. Tým Kaleida vytváří vlastní virtuální zážitky na míru seniorům v šesti obsahových liniích - cestování, relaxace, kultura, kognice, stabilita a sexualita.

Než se jednotliví zástupci projektů rozešli na další program, který uspořádaly partnerské organizace (DOX, Knihovna Václava Havla, Nadace Via) promluvil k nim ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek

Podívejte se na celou fotogalerii.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.