Otevřete ve třídě téma nenávistného chování

18.10.2022 / JSNS

Vražda, která se stala minulý týden na Slovensku, při které byli zastřeleni dva členové LGBT+ komunity, rezonuje v diskuzích mladých lidí.

Otevřete toto téma s vašimi žáky pomocí našich lekcí a diskutujte o homofobii a kořenech nenávisti a rozvíjejte ve třídě empatii, tolerantní postoje a vzájemný respekt.

Doporučujeme filmy a aktivity do hodiny:

Navždy hooligan (Jan-Dirk Bouw, Nizozemsko, 2013, 12 min., 13—21 let)
Zdařile animovaný snímek, kde násilí a rvačky s fanoušky soupeře jsou denním chlebem fotbalových hooligans. Zasloužilým členem tvrdého jádra fanoušků jednoho holandského klubu je i hlavní hrdina filmu. Na stadionu s oblibou skanduje nenávistné pokřiky včetně oblíbeného nadávání soupeřům do „teploušů“. Sám je přitom paradoxně gay.

 

 

 

Navzdory strachu (Jason Cohen, USA, 2013, 23 min.,  13—21 let)
Matthewa Bogera vyhodili ve třinácti letech kvůli jeho sexuální orientaci z domova. Následující roky žil na ulicích Hollywoodu, kde byl také v postranní uličce brutálně zbit skupinou neonacistických skinheadů. Matthew útok přežil a šťastně se ze života na ulici dostal. O dvacet pět let později se náhodou seznámil s bývalým skinheadem Timem Zaalem. Oba muži si brzy uvědomili, že se již setkali.

 

Duhový šampionát (Nicolaas Veul a Tim Besten, Nizozemsko, 2012, 48 min. 14—21 let)
Mladí žurnalisté Nicolaas a Tim z Holandska vyrazili na Ukrajinu zdokumentovat tamější historicky první Gay Pride. Seznamují s životem ukrajinské gay komunity a zprvu berou vše na lehkou váhu. Nechápou, proč se ukrajinští gayové bojí prozrazení své sexuální orientace. Jejich pohled na věc se však začíná postupně měnit. Lidé, s nimiž se setkávají, vnímají homosexualitu jako nemoc.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.