Spustili jsme nominace do 10. ročníku Ceny Gratias Tibi

15.2.2023 / Cena Gratias Tibi / JSNS

Máte ve svém okolí někoho, kdo aktivně mění věci k lepšímu? Nominujte ho na Cenu Gratias Tibi! Právě dnes jsme otevřeli nominace do jubilejního desátého ročníku. Oceňujeme mladé lidi do 30 let, kteří svými aktivitami zlepšují okolní svět. Nominovat můžete i svůj vlastní projekt, a to do 30. dubna na webu gratiastibi.cz.

Za první dekádu své existence bylo na Cenu Gratias Tibi nominováno přes 1000 projektů. Mladí lidé přijali ocenění za pomoc seniorům, oživení veřejného prostoru, organizaci osvětové kampaně nebo za uspořádání charitativní sbírky. Nejčastěji se projekty týkaly životního prostředí, dobrovolnictví a vzdělávání. Nejvíce nominovaných bylo z Hlavního města Prahy, naopak nejméně nominací jsme obdrželi z Plzeňského kraje.

„Jsme nesmírně rádi, že Cena Gratias Tibi v letošním roce oslaví již deset let existence. Je to důkaz toho, že mladí lidé jsou stále aktivní, zajímají se o svět kolem sebe a mají chuť pracovat na jeho zlepšování. Z rozhovorů s našimi laureáty víme, že obdržení ceny pro ně často znamená potvrzení toho, že jejich práce má smysl a je to pro ně také motivace do dalších let. Věříme, že pokud se lidé zapojí do nominací a dozví se o prospěšných činnostech svých vrstevníků, dodá jim to inspiraci k tomu, aby se i oni připojili k již existujícím projektům, nebo vytvořili svůj vlastní,“ říká Linda Šilingerová, koordinátorka Ceny Gratias Tibi ze vzdělávacího projektu Jeden svět na školách organizace Člověk v tísni.   

Mezi laureáty patří například Veronika Kamenská, zakladatelka aplikace Nepanikař, jenž poskytuje bezplatnou pomoc lidem s psychickými obtížemi nebo Johanna Nejedlová ze spolku Konsent, která spolu s dalšími dvěma spoluzakladatelkami obdržela v roce 2019 cenu za prevenci v oblasti násilí na ženách. 

Jedním z historicky prvních oceněných z roku 2014 je David Šebesta, který cenu obdržel spolu s dalšími členy spolku Budíček za obnovu chátrajícího kostela ve městě Vroutek, a i nadále se aktivně zapojuje do zlepšování života v místním kraji.  

“Nominace a následné udělení Ceny Gratias Tibi nám dalo potvrzení, že neděláme zbytečnou aktivitu, která nikoho nezajímá. Ocenění nám dodalo energii a motivaci pokračovat dál. Z krátkodobého hlediska to byla i skvělá reklama našich aktivit. Mohli jsme navázat kontakty s dalšími spolky a aktivními lidmi.” říká David Šebesta. 

Nominovat lze jednotlivce, skupinový projekt, či svůj vlastní, a to v rámci tří věkových kategorií: základní školy, střední školy a lidé do 30 let.  

Odborná porota i veřejnost následně vyberou vítěze každé kategorie, kteří obdrží cenu na slavnostním předávání v září. Součástí výhry je i studijní zahraniční cesta a vzdělávací kurz dle vlastního výběru. 

Stejně jako v minulém roce se chystáme udělit zvláštní uznání společnosti Člověk v tísni, které poputuje do zahraničí člověku, který se významně zasloužil o prosazování lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů v jeho zemi. Toto ocenění je realizováno díky podpoře norských fondů v rámci projektu JSNS - Vzdělávání o lidských právech prostřednictvím audiovizuálních materiálů (r.č. LP-HRMGSA-046).

Nominace budou otevřeny na webu gratiastibi.cz až do neděle 30. dubna. 

NOMINUJTE

Partneři 

Nadační fond Abakus, Lepší škola pro všechny, Norské velvyslanectví, Poslanecký klub Evropské lidové strany, Nadace Blíž k sobě, Financováno Evropskou unií skrze projekt Dear, Jan Barta, Dušan Šenkypl, David Holý, Hana Dvořáková, Libor Winkler, Martin Hájek, Pavel Baudiš, Česká Rada Dětí a Mládeže, Strukturovaný dialog s mládeží, Centrum současného umění DOX, EDUin, Nadace VIA, Nadace OSF, Knihovna Václava Havla, Skautský institut, Norské fondy 

 

 
Mediální partneři 

Česká televize, Aktuálně.cz, adam.cz, CzechCrunch, EDUzín, Radio 1 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.