Cena Gratias Tibi nám dodala energii a chuť do další činnosti, říká historicky první laureát David Šebesta

28.2.2023 / Cena Gratias Tibi / JSNS

Až do konce dubna můžete nominovat aktivní mladé lidi se zájmem o své okolí do jubilejního 10. ročníku Ceny Gratias Tibi. Poslechněte si rozhovor s Evou Lukášovou a Davidem Šebestou, historicky prvním laureátem, který ve Studiu 6 mimo jiné popsal, co pro něj a další oceněné znamenalo převzetí Ceny Gratias Tibi za jejich aktivity ve městě Vroutek.

Davida Šebestu spolu s dalšími zapojenými mladými lidmi nominoval do prvního ročníku Ceny Gratias Tibi místní farář: "Kostel sv. Jana Křtitele ve Vroutku byl dlouhodobě uzavřen a chátral. Jako faráře místní farnosti mě oslovili mladí lidé, že chtějí kostel při příležitosti Noci kostelů zpřístupnit. Rád jsem svolil. Mládežníci kostel uklidili a zorganizovali akci se zajímavým programem. Tím mohla jejich aktivita skončit. Stal se opak - v průběhu roku založili veřejnou sbírku a věnují volný čas opravám kostela," popsal v roce 2014. 

Vroutečtí dobrovolníci založili okrašlovací spolek Budíček a dále pokračují ve svých aktivitách. 

"I po 10 letech se na tom kostele pořád něco děje. Opravujeme střechu, spolupracujeme s městem Vroutek, s vrouteckou farností, takže se to posouvá. Například o Vánocích je ten kostel plný. Cena Gratias Tibi nám dodala energii a chuť do další činnosti, takže jsme vedle kostela začali opravovat drobné památky, zaktivizovali sme tým dobrovolníků, kteří pamovali drobné památky na Podbořansku, chceme vydat klnížku...nakoplo nás to a inspirovalo," říká David Šebesta v rozhovoru pro Studio 6. 

Také máte ve svém okolí mladé lidí, kteří aktivně pomáhají měnit svět k lepšímu? Nominujte je!

Více na www.gratiastibi.cz