Seznamte se s novými environmentálními lekcemi a projektovými aktivitami

13.4.2023 / JSNS / Kdo jiný?

Energetická krize, šetrné spotřebitelské chování, klimatická změna jsou témata, která se v uplynulém roce dotkla i těch, kterým normálně nic neříkají. Stala se proto také ústředními motivy naší letošní environmentální kampaně ZAPNI SE - VYPNI TO, v rámci které jsme pro vás přichystali zbrusu nové lekce a aktivity, které můžete se svými žáky a studenty vyzkoušet k příležitosti Dne Země (22. dubna). 

Zvládneme jako lidstvo dosáhnout potřebné energetické transformace, abychom ochránili naši planetu? A jak se může k této výzvě postavit každý z nás? Na tyto a mnohé další otázky můžete společně s žáky a studenty nalézat odpovědi v našich filmech a nově vytvořených aktivitách, které vám pomohou otevřít tato nelehká témata zajímavým způsobem.

 

Dozvědět se více o kampani

 

Promítněte v hodině dokumentární filmy

Pro studenty a starší žáky jsme přichystali snímky Obnovitelné Česko a Obnovitelná Evropa. Reportéři Voxpotu se vydávají po Česku, aby zjistili, zda je možné dosáhnout požadované dekarbonizace v odvětví težkého průmyslu. V druhém dokumentu můžete sledovat jejich cestu napříč Evropou a okolními státy s cílem získat informace o chystaném přechodu na obnovitelnou energetiku a bezuhlíkové hospodářství. 

Mladším žákům můžete promítnout loutkově animovaný film Moje sousedka, ve kterém nahlédnete do života dvou obyvatelek jednoho domu: Každá z nich má jiné každodenní rituály a návyky. Jedna zachází s energiemi zodpovědně a druhá jimi plýtvá tak, že to sama pozná na svých účtech.

Motivujte žáky projektovými aktivitami

Nezůstaňte jen u projekce filmu, ale motivujte své žáky a studenty k zájmu o environmentální témata a k zodpovědnému spotřebitelskému chování prostřednictvím vícedenních projektů, kterými můžete navázat na zhlédnuté filmy a prohloubit pochopení provázanosti našich vlastních činnů se změnou klimatu. 

Prostřednictvím aktivity Vypni to můžete společně dosáhnout změny například ve vaší škole a proměnit tak vaše okolí k lepšímu. Díky Energetickému deníčku si zase studenti uvědomí, jak je energie zásadní pro naše životy a zamyslí se nad tím, jak její spotřebu může každý z nás omezit. Aktivita Energetický summit vám umožní zábavným způsobem seznámit žáky a studenty s různými druhy elektrické energie a procvičit jejich argumentační schopnosti

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.