Vyzkoušejte novou lekci "Až vyrostu"

2.6.2023 / Příběhy bezpráví / JSNS

Nově na webu JSNS.CZ naleznete lekci „Až vyrostu“, jejímž hlavním cílem je seznámit žáky a studenty se situací jejich vrstevníků, kteří museli zůstat v Ukrajině a každodenní vzdělávání pro ně není samozřejmostí. Krátký dokumentární snímek také žákům a studentům umožní vcítit se do kůže těch, kteří před válkou utekli a nyní spolu s nimi sedí v lavicích v českých školách.  

Film „Až vyrostu“ vypráví příběh 14letých žáků, Mykyty, Daryny a Sonii, pocházejících z ukrajinského města Irpiň, které bylo zasaženo ruskou invazí. Deset měsíců poté leží město v troskách a jejich oblíbená místa, kam dříve chodili s kamarády, už neexistují. Schází se ve třídě v omezeném počtu, aby se v případě náletu vešli do školního krytu, nebo se učí online, což jde ale jen tehdy, když zrovna funguje elektřina. Je to právě studium a čas trávený zábavou s přáteli, které jim pomáhají se se situací vyrovnat. Válka je naučila užívat si přítomného okamžiku a nevzdávat se vlastních cílů ani představ o vysněném povolání. 

Máte ve své třídě ukrajinské žáky? Chcete se se svými studenty zaměřit na situaci jejich ukrajinských vrstevníků? Vyzkoušejte k lekci také aktivitu, která vede žáky k tomu, aby pochopili význam pojmu „životní hodnoty“ a uvědomili si, které z nich jsou opravdu důležité. S pomocí pracovních listů žáci reflektují své vlastní hodnoty i hodnoty hlavních protagonistů filmu.  

U lekce najdete také vzdělávací materiál pro vás, vyučující, v podobě krátkého filmu Národního pedagogického institutu a MŠMT, který vás seznámí se zkušenostmi pedagogů se začleněním ukrajinských žáků.  

Den příběhů bezpráví

Nová lekce se zároveň vztahuje k nadcházejícímu Dnu Příběhů bezpráví, který se každý rok koná v předvečer Dne památky obětí komunistického režimu (27. června). V letošním roce chceme spolu s českými i ukrajinskými studenty uctít památku těch, kteří se stali oběťmi ruské agrese v Ukrajině, i když jim nebylo ani 20 let.  

Nová lekce i pietní akt mají upozornit na to, že válka v Ukrajině stále pokračuje a má dopad v mnoha směrech na všechny, ať už na ty, kteří museli ze dne na den opustit své domovy, přestěhovat se do cizí země a začlenit se do cizího kolektivu, na ty, kteří ve svých domovech zůstali, ale věci, které jsou pro nás samozřejmostí, pro ně již více než rok nejsou dostupné nebo na ty, na které dopadla válka tím nejhorším možným způsobem.  

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.