Navštivte naši výstavu U nás pomáhali taky na pražském Výstavišti

15.8.2023 / JSNS / Příběhy bezpráví

V pondělí 21. srpna uběhne přesně 55 let let ode dne, kdy naši zemi obsadila vojska Varšavské smlouvy. Přijďte si připomenout toto temné výročí na akci NeverMore 68 na pražském Výstavišti. Součástí akce je i naše výstava U nás pomáhali taky představující fotografie Jaromíra Čejky, Libuše Kyndrové, Vladimíra Lammera a dalších. Na místě bude k vidění až do 28. srpna. 

 

"Všechny snímky, které můžete vidět na této výstavě, vznikly během okupace Československa v srpnu 1968. Jednalo se o největší vojenské pohyby v Evropě po druhé světové válce. Cílem okupantů bylo udušení pražského jara, jak se již tehdy říkalo nadějným politickým změnám v Československu.

Na fotografiích je zachycen dramatický střet dvou odlišných světů, který měl v československých ulicích různou podobu. Od nechápajícího úžasu nad nečekanou apokalypsou přes zoufalou snahu prostých občanů vysvětlit okupačním vojákům nevysvětlitelné až po aktivní odpor mladé generace. V důsledku okupace zemřelo jen do prosince 1968 celkem 108 lidí, přibližně 500 bylo těžce a stovky lehce zraněno. Srpnová okupace se stala prožitkem, který formoval postoje několika generací." - Petr Blažek, historik

 

Více informací o akci