Online debata: Proměny veřejnoprávních médií

3.10.2023 / Mediální vzdělávání

Zveme vás ke sledování online debaty s názvem Proměny veřejnoprávních médií ve čtvrtek 5. října od 10 hodin. Debata, která vznikla ve spolupráci s Českou tiskovou kanceláří ku příležitosti jejího půlkulatého výročí (105 let) a výročí Českého rozhlasu (100 let) a České televize (70 let), se zaměří právě na to, jakým způsobem se veřejnoprávní média v čase proměnila, jaká je jejich současná situace a jak ji vnímá nastupující mladá generace novinářů.   

Debatu můžete se svými studenty sledovat zde v článku, na Youtube kanálu České tiskové kanceláře a jejím Facebooku nebo na facebookové stránce JSNS.   

 

Jaký je význam veřejnoprávních médií ve 21. století? Co trojici českých veřejnoprávních médií spojuje a v čem se liší? Jaká je jejich budoucnost? Čím jsou přitažlivá pro mladé novináře, kteří s nimi spojili svou dosavadní kariéru? 

V první části se do panelové debaty zapojí ředitel zpravodajství a publicistiky ČT Petr Mrzena, šéfredaktorka zpravodajství ČRo Julie Stejskalová a šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková

V druhé půli budou debatovat moderátorka zpravodajství ČT Jana Peroutková, moderátorka ČRo Pavlína Nečásková a politický zpravodaj ČTK Marek Opatrný

Debata vzniká ve spolupráci s Českou tiskovou kanceláří a je součástí akce s názvem Četka učí o 105. Na okraj slavnostního otevření rekonstruovaného PressCentra ČTK v jejím sídle v Opletalově ulici se kromě panelové diskuse uskuteční také tři tematické workshopy pro studenty. Zabývat se budou například tím, jak pracuje fotoreportér tiskové agentury nebo co čeká reportéra, který informuje ze zahraničí, v čem spočívá práce válečného novináře, nebo jakým způsobem do žurnalistiky zasahují nástroje generativní umělé inteligence jako je ChatGPT. Tyto workshopy povedou zkušení novináři České tiskové kanceláře – šéfredaktor Fotobanky ČTK Petr Mlch, fotoreportér Roman Vondrouš, vedoucí zahraniční redakce Stanislav Mundil, redaktorka Iveta Polochová, šéfredaktorka ČTK Radka Matesová Marková a šéfeditor Jan Ptáček.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.