Televize odvysílá 17. listopadu náš dokument České děti

13.11.2013 / Příběhy bezpráví

Petru Placákovi bylo 24 let, když ho v roce 1989 příslušníci Veřejné bezpečnosti bezdůvodně brutálně zbili. Dokumentární film Karla Strachoty vypráví o aktivitách Českých dětí – hnutí převážně mladých lidí, které patřilo k nejvýraznějším protikomunistickým iniciativám pozdních 80. let.

České děti / Česká republika / 2012 / 38 min.

Režie: Karel Strachota
Námět: Adam Drda
Scénář: Adam Drda, Karel Strachota
Kamera: Jaromír Kačer
Střih: Tomáš Potočný
Zvuk: Adam Levý
Hudba: Filip Míšek

Rok před sametovou revolucí rozčeřil i tak neklidné vody pozdně normalizačního Československa manifest Českých dětí – hnutí převážně mladých lidí, které patřilo k nejvýraznějším protikomunistickým iniciativám pozdních 80. let a které významnou měrou přispělo k demonstracím v letech 1988 a 1989. Dokumentární film Karla Strachoty, který vznikl v produkci neziskové organizace Člověk v tísni, se zaměřuje především na mladé lidi, kterým chce zprostředkovat temnou normalizační dobu, praktiky StB a působení disentu. Snímek vypráví příběh vzniku manifestu a popisuje důsledky, které měl především pro svého iniciátora Petra Placáka. Autoři kombinují dobové záběry a materiály s hranou rekonstrukcí tehdejších událostí. Vizuálně atraktivní pojetí podtrhuje dynamický střih a originální hudba.

Mě osobně zaujal už jen fakt, že hnutí, pojmenované České děti, na našem území existovalo. Jeho členové se skládali z lidí našeho věku, což je pro naši generaci dost inspirující. Mohou být právem pyšní, že napomohli revoluci roku 1989, za to je svým způsobem obdivuju. Osobně si nedokážu představit žít v takové době, doma mi o ní moc nevypráví, takže jsem vděčná za nové informace, které mi tento film poskytl,“ říká k filmu Sabina Langerová, studentka Gymnázia Brno-Řečkovice.

Snímek uvede Česká televize 17. listopadu na výročí sametové revoluce na ČT2 od 16:20.

Pusťte si ukázku.



Film byl zdarma nabízen školám zapojeným do projektu Příběhy bezpráví – Měsíc filmu na školách 2012.
Nyní je školám k dispozici online na portálu jsns.cz v podobě audiovizuální lekce.

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.