Jan Palach objektivem našich předních fotografů

4.2.2014 / Příběhy bezpráví

V letošním roce si připomínáme 45. výročí úmrtí studenta Jana Palacha. Pro školy jsme v této souvislosti na jsns.cz nedávno zpřístupnili filmovou trilogii Hořící keř, tentokrát vás a vaše žáky zveme na výstavu.

 

 

„Hlavním záměrem je představit veřejnosti u příležitosti letošního výročí rozsáhlý soubor fotografií předních českých autorů z bouřlivých událostí, které následovaly v Praze po sebeupálení Jana Palacha od 16. ledna do 25. ledna 1969, kdy se v ulicích Starého Města konal jeho mohutný manifestační pohřeb,“ říká kurátorka výstavy Dana Kyndrová, s níž dlouhodobě spolupracujeme a s jejímiž fotografiemi se můžete setkat v některých našich publikacích.  

Mezi dalšími ze 130 autentických černobílých fotografií jsou zachyceny také momenty ze 26. ledna, kdy byla provedena tzv. sadová úprava pomníku sv. Václava. Unikátní je rovněž soubor fotografií M. Hucka z pohřbu Jana Zajíce ve Vítkově 3. března.

VÝSTAVA: JAN PALACH 16.–25. 1. 1969
KŘÍŽOVÁ CHODBA A RYTÍŘSKÝ SÁL STAROMĚSTSKÉ RADNICE V PRAZE 4.–25. února 2014 (denně 10–18)
VSTUPNÉ PRO SKUPINY ŽÁKŮ A STUDENTŮ: 20 Kč
KURÁTORKA A ORGANIZÁTORKA PROJEKTU: DANA KYNDROVÁ

Další informace, stejně tak jako jména autorů fotografií, si můžete přečíst v tiskové zprávě.

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.