První pamětní medaile předána v Bukurešti

16.6.2014 / Příběhy bezpráví

Rumunský psychiatr a spisovatel Ion Vianu převzal v rezidenci velvyslance České republiky v Bukurešti od žáků a studentů pamětní mediali s nápisem I díky vám jsme svobodní za aktivní odpor proti komunistickému bezpráví a solidaritu s československou Chartou 77.

Setkání se zúčastnilo na čtyřicet členů české komunity v Bukurešti. Na místě byli čeští studenti a žáci, kteří předali medaili, rumunští studenti bohemistiky, rumunští političtí vězni a bojovníci za svobodu a demokracii z období před r. 1989 a představitelé Institutu vyšetřování zločinů komunismu a památky rumunského exilu. Účastníci mj. zhlédli film O. Sommerové Ztráta víry a Případ dr. Horáková J. Mudry.

Před převzetím medaile položil p. Vianu spolu s velvyslancem Jiřím Šitlerem kytici k desce věnované památce Václava Havla a jiných bojovníků za svobodu a demokracii v parku Izvor. Ion Vianu promluvil o tom, že v Rumunsku existoval až do 60. let ozbrojený odpor proti komunismu, ale na rozdíl od jiných zemí zde neexistoval odpor občanský. Vzpomněl také na rok 68 a okupaci Československa, o které se dozvěděl v Paříži, kde se právě nacházel, na dokument Dva tisíce slov a na Chartu 77. Svůj proslov uzavřel slovy: „Nedostižným vzorem a modelem občanské odvahy byl pro celý sředo a východoevropský svět Václav Havel. Nikdo jiný s ním nesnese srovnání“.

Podívejte se na fotografie, jak celá akce 13. 6. probíhala.

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.