Víme, kdo získá Cenu příběhů bezpráví pro rok 2014

22.10.2014 / Příběhy bezpráví

V pátek 17. října zasedla studentská porota a vybrala tři laureáty, kteří získají Cenu příběhů bezpráví pro rok 2014. Rozhodování měli težké, museli vybrat tři osobnosti z celkem 21 zaslaných studentských nominací.

Prvním laureátem se stal Josef Čoček, který  jako agent-chodec převáděl lidi do svobodného světa. V roce 1954 byl chycen, mučen a nakonec odsouzen na doživotí. Více než deset let strávil v hrozných podmínkách v mírovské a leopoldovské věznici.

Druhou laureátkou je Karla Charvátová (roz. Grollová), která byla zadržena Státní bezpečností v roce 1948 za výrobu protirežimních letáků a kvůli tomu, že pocházela z úspěšné podnikatelské rodiny. Ve vazbě v Plzni na Borech ji čekalo nelidské zacházení, které vyvrcholilo znásilněním jedním z bachařů.

Poslední, třetí laureátkou se stala Jarmila Stibicová, která se po okupaci otevřeně postavila proti režimu a po smrti Jana Palacha organizovala na místní škole stávky, hladovky a různé protestní akce. Za šíření letáků k 1. výročí srpnové okupace byla podmíněně odsouzena na 6 měsíců s podmínkou na dva roky.

Ocenění budou těmto osobnostem předány na slavnostním zahájení Měsíce filmu na školách, 28. října v pražská Lucerně. Ceny budou předávat Marta Kubišová, Šimon Pánek a Tomki Němec.

Přečtěte si medailonky všech laureátů.