Rebelkou v čase normalizace

15.1.2015 / Příběhy bezpráví

K výročí úmrtí Jana Palacha zpřístupňujeme na jsns.cz nový český dokumentární film Olgy Sommerové o životě Marty Kubišové. Svým žákům tak můžete promítnout snímek, který získal hlavní diváckou cenu na festivalu v Karlových Varech a který byl nominován na Českého lva za nejlepší dokumentární film.

Je pro mě velikou ctí, že film jde do škol a že se dostane mezi mladé lidi, kteří se na mém životním příběhu můžou seznámit s tím, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmost. Budou se moci naučit, že je třeba si obou těchto věcí vážit a pečovat o ně, aby se už nikdy ta čtyřicetiletá nespravedlnost a svévole nemohla opakovat,“ říká zpěvačka Marta Kubišová.

K filmu Magický hlas rebelky jsme již tradičně zpracovali informační texty o době, ve které se dokument odehrává a podařilo se nám také získat vyjádření zpěvačky k otázkám studentů. Vše najdete v informačních materiálech lekce.

Jedna z výukových aktivit má název Kariéra, nebo svědomí a s její pomocí můžete se žáky hlouběji probrat různé situace, kterým umělci museli během komunistického režimu čelit.  Z rozhovorů s některými vyučujícími jsme se dozvěděli, že se film líbil i žákům 9. třídy, a proto ho doporučujeme zařadit již pro věkovou kategorii 14 let a více.

Film je na jsns.cz přístupný online.