MS v hokeji v roce 1950

14.5.2015 / Příběhy bezpráví

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a čeští hokejisté, jsou považováni bezmála za národní hrdiny. Nejinak tomu bylo i v roce 1950. Nicméně jen do 13. března.

Před šedesáti pěti lety se konalo mistrovství světa v Londýně a českoslovenští hokejisté se chystali obhájit vítězství z roku 1949. Těsně před odletem státní úřady rozhodly, že se československé mužstvo turnaje nezúčastní. Hokejisté, sbalení na cestu, zamířili místo na letiště do hospody U Herclíků, kde po pár pivech začali nadávat na komunisty. A na to čekala Státní bezpečnost. Ten večer byli zatčeni Bubník, Konopásek, Roziňák, Jirka, Červený, Macelis, Španinger, Hajný a Stock. Kobranova zatkli o den později a brankářskou hvězdu Bóžu Modrého o měsíc později. Celkem dostali 74 let a 8 měsíců.


Podívejte se na dokument Postavení mimo hru o tom, jak se ze dne na den z národních hrdinů stanou velezrádci národa.

 

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.