Filmové kluby v Moldavsku překonávají tabu

17.9.2015 / Filmové kluby

Aktivity Jednoho světa na školách šíříme i do zahraničí. V Moldavsku jsme se přesvědčili o tom, že dokumentární film dokáže doslova bořit hranice. Díky filmovým klubům se mladí Moldavané seznamují s vrstevníky z odtrženého Podněstří. Bylo to pro ně vůbec poprvé, co se spolu setkali.

Filmové kluby se zde těší velké oblibě. Pomáhali jsme je založit jak v Moldavsku, tak v separatistické oblasti Podněstří - zde však fungují neoficiálně. V srpnu se sjeli středoškoláci z filmových klubů na týdenní letní školu, kde se učili diskutovat, prezentačním dovednostem a PR. Prohlédněte si fotky ze setkání.

V Moldavsku pracujeme i s učiteli. Vyškolili jsme 62 učitelů z 31 škol, jak pracovat s dokumentárním filmem ve výuce. Díky velkému zájmu nyní připravujeme semináře pro další stovku pedagogů. Školíme vždy dva vyučující z jedné školy, aby se mohli vzájemně podporovat.

"Zřejmě žádný z učitelů a mladých lidí, kteří se zapojili do projektu, si nedokázali představit, jak účinný může být dokumentární film jako metoda ve formálním i neformálním vzdělávání. Slouží jako nástroj pro pojmenování palčivých témat a změnu postojů v naší společnosti," říká Valentina Botnaru, která projekt vede na moldavské misi Člověka v tísni.

 

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.