Laureáti Gratias Tibi si v Norsku vyzkoušeli i noční dobrovolnictví

24.9.2015 / Cena Gratias Tibi

Brněnská studentská organizace Mise naděje letos získala za svoje činorodé aktivity cenu Gratias Tibi. Norské velvyslanectví jim za odměnu věnovalo studijní cestu do Norska, kde tři čeští zástupci sbírali inspiraci od místních neziskových organizací.

"Norsko. Krajina úžasných fjordů, polární záře a v neposlední řadě množství dobrovolnických možností a občanské angažovanosti. Dobrovolníci tu jsou vítaní a respektovaní, zapojují se lidé všech věkových skupin a postavení,“ popsala své dojmy z cesty Monika Žiaranová.

Spolu s Danielem Vodrážkou a Ivou Drobnou poznali řadu lidí z neziskových organizací. Vyzkoušeli si i dobrovolnictví na vlastní kůži. „Zažili jsme atmosféru nočního Osla ve skupině dobrovolníků. Viděli jsme v praxi, jak jednoduše lze pomocí snahy obyčejných lidí předejít kriminalitě. Stačí jen chtít, “ říká Iva. Zapojili se do hlídek dobrovolníků z organizace Natteravnene - v překladu Noční sovy. Ti chodí po nočním městě a pomáhají v případě výtržností zavolat policii, rodiče anebo pomáhají dezorientovaným mladým lidem.

Velmi inspirativní byla také návštěva muzea Nobelovy ceny míru. Věta, která nám zněla v hlavě ještě dlouho po návštěvě Norska, byla: Jak jednoduché je pomáhat jiným, být užitečný společnosti – není k tomu potřeba stovek lidí, stačí začít od sebe a opravdu chtít," vzpomíná Daniel.

Více se o ceně Gratias Tibi dočtete na stránkách gratiastibi.cz.