Příběhy bezpráví v Uherskohradišťské věznici

12.10.2015 / Příběhy bezpráví

Příběhy lidí persekuovaných komunistickým režimem, které vypátraly a zdokumetovaly studentské týmy po celé republice, žijí dále. Během Dne otevřených památek byla v bývalé věznici v Uherské Hradišti instalována výstava Příběhy bezpráví, z místa kde žijeme IV.

Každý rok pátrají studentské týmy po příbězích lidí, kteří represe komunistického režimu zažili doslova na vlastní kůži. Pro své politické předvědčení, či pouze kvůli svému původu nebo víře, byli persekuováni, vězneni, mučeni. Jedním z nich byl Štěpán Vašíček.

Po únoru 1948 měl Štěpán Vašíček jasno: chtěl odejít „za kopečky“. Přesto se nakonec rozhodl zůstat a na podzim roku 1949 rukoval na vojnu, ovšem již s poznámkou „politicky nespolehlivý“. V roce 1950 byl ale zatčen StB. Zločin? Věnoval kamarádovi rádiovou elektronku. Podle StB šlo ale o dodávku materiálu pro výrobu tajné vysílačky pro špióny. V zinscenovaném procesu byl obviněn z velezrady a odsouzen ke čtrnácti letům vězení. Nakonec si odkroutil „jen“deset. Prošel mnoha věznicemi a lágry. Byl na Mírově, v uranových lágrech Bratrství, Rovnost, Vojna. Ve věznici Cejl a v Leopoldově. V táboře Bratrství jej sadistický bachař, přezdívaný Paleček, postavil na 56 hodin po pás do sněhu ve třicetistupňovém mrazu. V současné době je Štěpán Vašíček členem Konfederace politických vězňů v Uherském Hradišti.

Příběh pana Vašíčka zpracovával žákovský tým ve složení Pavlína Ondrová a Oskar Vogl ze ZŠ UNESCO Uherské Hradiště, pod vedením pana učitele Petra Kočíře. Díky nim byl také tento a další příběhy k vidění přímo v budobě bývalého věznice v Uherském Hradišti. Podívejte se na fotogalerii.

Samostná věznice je místo s pohnutou historií. V počátcích první Československé republiky zde byli izolováni dělníci, usilující o lepší sociální práva. Za protektorátu zde byla uvězněna řada českých vlastenců a protifašistických bojovníků. Popravovat se zde začalo po druhé světové válce, kdy ve věznici probíhaly retribuční soudy. V padesátých letech, v době procesů inscenovaných komunistickou mocí, se hradišťská věznice stala místem utrpení stovek lidí z řad politické opozice, i lidí zcela nevinných. Více o věznici najdete na stránkách Iniciativy za důstojné využití věznice v Uherském Hradišti

 

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.