Prohlédněte si fotky z nabitého mezinárodního víkendu

20.10.2015 / Filmové kluby

Uplynulý víkend se konaly hned dvě mezinárodní akce Jednoho světa na školách. V Drážďanech a v Praze se setkali čeští a němečtí studenti, kteří  organizují filmové kluby, a v Moldavsku jsme proškolili stovku pedagogů.

Osm českých klubáků nejdříve vyrazilo do Drážďan, aby se svými německými protějšky sdíleli zkušenosti s pořádáním filmových klubů na svých školách. Setkání probíhalo ve velmi přátelské atmosféře, všichni si například během workshopu o drogách vyzkoušeli speciální opilecké brýle.

Společně s několika německými studenty se přesunuli do Prahy, kam se sjeli klubáci ze všech koutů České republiky. Strávili spolu celý víkend, který měl velmi nabitý program – projekce filmů, lidskoprávní debaty se zajímavými hosty i workshop pro zlepšení PR a manažerských dovedností.

Setkání, které jsme uspořádali s přispěním Česko-německého fondu budoucnosti, bylo velmi zábavné a studenti si ho užili. "Organizování klubů mi rozšiřuje obzory, tříbí názory a nutí mě i spolužáky se zamyslet nad různými problémy ve světě," uvedla jedna z účastnic.

Prohlédněte si fotogalerii z Prahy a fotogalerii z Drážďan, ať nasajete příjemnou atmosféru setkání.

V Moldavsku řeší migraci z opačného pohledu

Dvě lektorky Jednoho světa na školách zase strávily víkend v Moldavsku, kde velmi intenzivně školily. Uspořádaly celkem 6 seminářů a naučily naší metodiku celkem sto vyučujících ve třech městech. Kromě Kišiněva také v severomoldavském Beltzu a na jihu země v Comratu.

Školily v ruském a anglickém jazyce s překladem do rumunštiny. Mezi hlavní témata zde patří migrace, lidé s postižením, korupce a vztahy v rodině. „Migraci řešíme z obráceného pohledu než vy“, říká Valentina Botnaru, koordinátorka projektu Jeden svět na školách v Moldavsku.

Mnoho rodičů dětí z našich škol odchází za prací do Itálie nebo Německa, aby pak mohli posílat peníze zpět domů. Děti tu pak často nechávají s prarodiči a často se i roky nemohou navštívit. Rodiče se po návratu s dětmi musí zase naučit žít, a často je to obtížné, protože děti mezitím dospěly,“  vysvětluje Valentina.

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.