Pedagogové debatovali o migraci s Martinem Rozumkem

22.10.2015 / Vzdělávání vyučujících

V úterý jsme v prostoru Langhans - centru Člověka v tísni pořádali seminář o lidských právech pro učitele těch nejmladších žáků. Nemohli jsme vynechat ani téma migrace a uprchlictví, o kterém se s námi přišel pobavit samotný ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Česká republika se k uprchlíkům chová naprosto nehumánně a přehnaně,“ komentoval Rozumek současnou situaci v českách detenčních zařízeních. „Detence se principielně moc neliší od normálního vězení, až na to, že za pobyt v nich musí uvězněný člověk ještě sám platit.“

Podle Rozumka postupují obranné složky České republiky zbytečně tvrdě, mezinárodní právo totiž říká, že každý, kdo to o sobě tvrdí, musí být považován za uprchlíka, pokud mu soudem není prokázáno jinak. Místo toho však policie vytahuje migranty projíždějící na západ z vlaků a autobusů a zavírá je na předem neurčenou dobu do detenčních zařízení, i když jejich pobyt na území ČR bez víza je z právního hlediska pouze přestupek.

Kromě toho Česko zažilo v posledních letech už několik migračních vln a až nyní se zvedla taková reakce strachu a paniky, která je podle Rozumka neopodstatněná. Takové vyjádření z úst člověka s více než patnáctiletou praxí práce s uprchlíky bylo pro účastníky semináře dost zásadní, protože podle jejich slov, sehnat relevantní informace o tomto tématu, které v současné době rezonuje i na základních školách, je velmi těžké.

Seminář vedly naše lektorky Vlasta Vyčichlová a Andrea Tláskalová. Řeč byla nejen o uprchlictví, ale i o lidských právech všeobecně, především pak o specifikách, která na učitele čekají, pokud chtějí toto téma vyučovat na prvním stupni ZŠ.

Jak říká lektorka Vlasta, není důležité nalít do dětí co nejvíc pouček a hesel, ale naučit je pracovat s vlastními emocemi, především se strachem, a ony pak už přirozeně dojdou ke správným závěrům. A jak poté trefně navázal pan Rozumek, „strach většinou pramení z neznalosti". A my nemůžeme než souhlasit.

Na všechny fotografie ze semináře se můžete podívat v naší fotogalerii.