Podívejte se na nový web festivalu Jeden svět

2.2.2016 / Festival Jeden svět - projekce pro školy

Festival Jeden svět právě spustil oficiální kampaň pro rok 2016. Nejde vám do hlavy letošní téma „Hledání domova“? Přinášíme vám jeho vysvětlení přímo od autorů: přečtěte si prohlášení a prohlédněte si nové webové stránky.

Česká společnost žije již řadu měsíců tématem migrace. Úroveň veřejné debaty o uprchlících motivovala 18. ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět k tomu, aby zaměřil pozornost nejen na lidi přicházející do Evropy, ale především na nás samotné, kteří svůj domov a tím svoji jistotu máme. Probíhající události nás nutí zamyslet se, co pro nás znamená domov; o jakou jeho část jsme ochotni se podělit a jakou si naopak hodláme uhájit sami pro sebe. „Takzvaná migrační krize nám ukázala hodně především o nás samotných. Tímto směrem se letos vydáme i na Jednom světě a prozkoumáme domov z mnoha úhlů pohledu. Během sledování stovek filmů a přípravy kampaně jsme si například uvědomili, že domov nelze zobrazit. Je to komplex řady hodnot, a ne jen oblíbené bačkory,“ uvedla ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Domov je většina z nás zvyklá brát jako samozřejmost a začne mu věnovat pozornost, až když o něj přichází. „Tématika domova se prolíná celým programem, velmi často je domov spojován se ztrátou, nebo naopak nalezením. Vždyť i v srdci Evropy lze o domov snadno přijít, ať už vinou domácího násilí, exekucí nebo proměnou hodnotové orientace.  I o tom jsou letošní filmy,“ dodala Hana Kulhánková. Zajímavý pohled na domov přinese hned několik filmů o násilném zabírání půdy chudých farmářů světovými korporacemi a vládami.

Festivalový web a více informací najdete na adrese www.jedensvet.cz.

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.