Sociální projekty našich lídrů

3.5.2016 / Hledá se

Všichni už jsme byli někdy na vandru, ale ve chvíli, kdy nám došly ponožky, Vysočina a peníze, jsme se z lesů u Kokořína vrátili domů a těšili se, že si to někdy za rok zase zopakujeme.

Ve chvíli, kdy jsme v Praze vystoupili z metra, jsme pravděpodobně potkali někoho, kdo nedobrovolně se z vandru již několik let nevrátil. O množství Vysočiny či peněz v jeho kapsách ani nemluvě.

Z tisíce lidí, kteří projdou, se zastaví málokdo. A ještě méně lidí vymyslí projekt, kterým by chtěl lidem bez domova pomáhat dlouhodobě. A my máme velké štěstí, že přesně takové lidi mezi účastníky Hledá se LEADr. máme.

 

Filip Hausknecht , 18 let

Bistro Doma, Wall of Kindness a sdílené ledničky

Chtěl by v Praze zrealizovat tři projekty pro lidi bez domova. Bistro Doma, kde se bude zdarma vydávat jídlo lidem, kteří žijí na ulici, a zároveň i těm, kteří budou chtít přispět dobrovolnou částkou. Íránský projekt Wall of Kindness – zeď laskavosti, který umožní zanechat nepotřebné oblečení na pouličním věšáku a do třetice po Praze více rozšířit sdílené ledničky, kde si kdokoliv může vzít nebo naopak zanechat potraviny.

 

Nora Behová, 23 let

Efektivní využití opuštěných budov jako center pro lidi bez domova

Chtěla by pronajmout a zvelebit prázdnou budovu, ve které vytvoří program na pomoc začlenění lidí bez domova zpět do společnosti. Nápad je pronajmout si objekt od vlastníka s příslibem jejího vyklizení, uvedení do provozuschopného stavu a udržování po dobu nájmu. Proces by byl zaštiťován organizací na pomoc lidem bez domova, pod jejímž vedením by se sami bezdomovci o budovu starali. Cíl je vytvořit z takové budovy komunitní centrum, které poskytne střechu nad hlavou, zázemí pro hygienu a praní a konzultace při hledání zaměstnání a rekvalifikační kurzy.