Kampaň proti rakovině, světelnému smogu a mýtech o migraci. Známe vítěze ceny Gratias Tibi

31.5.2016 / Cena Gratias Tibi

Cenu Gratias Tibi za občanskou aktivitu mladých lidí, kterou udělujeme už třetím rokem, si odnesly tři rozmanité iniciativy. Seznamte se s letošními laureáty!

 

 

 

Kategorie základní školy: Žijí mezi námi

Tým žákyň 9. třídy ZŠ Dolní Dobrouč reaguje na aktuální dění ve společnosti. Snaží se nazírat na migraci z více úhlů pohledu a prostřednictvím různých aktivit změnit postoje svých vrstevníků i dospělých k cizincům. Dívky provedly průzkum mezi kamarády, rodiči, prarodiči a známými, v němž zjistily, že většina oslovených je proti přijímání migrantů jak v ČR, tak ve zbytku Evropy. Tento výsledek je přiměl v práci pokračovat. Rozhodly se seznámit veřejnost s životem jiných komunit. Zaměřily se především na cizince žijící v jejich okolí.

Kategorie střední školy: Zachraňme tmu!

Tma v noci už dnes není samozřejmostí. A to přináší spoustu rizik nejen pro lidi, ale také pro živočichy a rostliny. Skupina středoškoláků z Ondřejova se rozhodla na tento problém upozornit a vymyslela řadu osvětových aktivit. Oslovili odborníky a uspořádali workshopy na školách pro různé věkové skupiny. Spravují informační stránku na Facebooku, natočili vzdělávací video a snaží se o světelném smogu informovat širokou veřejnost.

Kategorie do 30 let: Měsíc raka

Když začala mít sedmadvacetiletá studentka Lucie Bittalová gynekologické problémy, nevěnovala jim pozornost. Ve chvíli, kdy se odhodlala k lékaři, už bylo na léčbu pozdě. Lucii byla diagnostikována rakovina děložního čípku. Ve své kampani Měsíc raka oslovila ženy a dívky bezprostředním, nepatetickým způsobem: „Nebuď blbá, běž na prohlídku." Naléhavost jejího příběhu přiměla desetitisíce žen k dlouho odkládané návštěvě gynekologa. Bez přehánění lze říct, že Měsícem raka zachránila lidské životy. Věnovala se mu s intenzivním nasazením i v době, kdy věděla, že ten svůj už zachránit nedokáže. V kampani po Luciině smrti pokračují její přátelé, kteří odkaz šíří dál.

Zvláštní cena poroty: Jakub Čech

Patnáctiletý Jakub toho i přes svůj poměrně nízký věk dokázal víc, než mnoho dospělých. Aktivně se zajímá o veřejné dění, důsledně sleduje kroky místních politiků a rozplétá nepravosti, na které narazí. O aktivity magistrátu města Prostějov, odkud pochází, se zajímá už od svých šesti let. Ve dvanácti se stal členem spolku Pro Prostějov a od té doby stihl radnici již několikrát usvědčit z porušení zákona a v soudním sporu přimět tamější úředníky, aby ho brali vážně.

O ceně Gratias Tibi vzniká pořad České televize, který se bude vysílat 18. června od 15.45 na ČT2.

Letošní ročník podpořil předseda vlády Bohuslav Sobotka: „Rád bych poděkoval všem lidem, kteří se zajímají o své okolí a snaží se změnit ho k lepšímu. Dělají to často bez nároku na finanční odměnu, jsou za to dokonce někdy vystaveni posměškům, ale dělají to pro svůj dobrý pocit. Je nesmírně důležité, že takoví lidé v naší společnosti jsou, a já jim za to ze srdce děkuji.“

Cenu Gratias Tibi (=Děkuji Tobě) vyhlašuje od roku 2014 společnost Člověk v tísni. V porotě zasedli zástupci partnerů, kterými jsou Nadace Vodafone, Knihovna Václava Havla, Fond Otakara Motejla, EDUin, Česká rada dětí a mládeže,  Nadace Via. Dále také zástupci partnerů, kteří laureátům věnují zahraniční studijní cesty: Poslanecký klub ELS v Evropském parlamentu, Česká centra a Velvyslanectví Norského království. Mediálními partnery jsou Česká televize, Aktuálně.cz, Evropa 2, časopis Redway a Radio 1.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.