Seznamte se s laureáty Ceny Gratias Tibi 2021

16.9.2021 / Cena Gratias Tibi

Prostor pod pražským metronomem ožil večer 15. září hlasem moderátorky Ester Janečkové, hudbou běloruského akordeonisty Aliaksandra Yasinskiho a hlavně energií mladých a aktivních lidí. Právě ti totiž přebírali z rukou významných osobností Cenu Gratias Tibi, kterou jsme udělili již po osmé. I přes koronavirovou pandemii, která na mnoha místech způsobila lockdown, byli mladí lidé stále aktivní a odborná porota měla možnost vybírat z 69 nominovaných projektů. Za osm let existence Ceny Gratias Tibi bylo nominováno více než 950 projektů mladých lidí, které zajímá okolní svět. 

Stejně jako minulý rok se i letos jsme se rozhodli udělit Cenu Gratias Tibi v pražských Letenských sadech, protože právě toto místo je mladým lidem, kterým ocenění patří, blízké. „Myslím si, že tohle místo je symbolické. U Stalina jsem strávila svoje mladí a chodila jsem sem často na koncerty, tohle místo prostě k mladým lidem patří. Jsem moc ráda, že smysl Ceny Gratias Tibi je naplněn a že je stále mnoho mladých lidí, kteří jsou aktivní,” říká moderátorka a herečka Ester Janečková, která již tradičně celým večerem provází.

Dlouhodobě se nejvíce projektů zabývá dobrovolnictvím a vzděláváním. Nejinak tomu bylo i v průběhu koronavirové pandemie, při níž byli mladí lidé také velmi aktivní. Mnoho nominovaných projektů pomáhalo v boji proti epidemii a reagovalo na její důsledky, například donáškou jídla seniorům, lékařům, zdravotníkům a pečovatelům, podporováním lokálních výrobců potravin, šitím a distribucí roušek nebo ochranných plášťů, roznáškou léků nebo například knih, doučováním spolužáků nebo dodáváním notebooků a počítačů pro děti k online výuce, a také bojem proti dezinformacím o covidu-19,” říká Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu JSNS.

Vítězové převzali ocenění z rukou herce Marka Daniela, známého například ze seriálu Kancelář Blaník, novinářky a moderátorky Nory Fridrichové, politického vězně Pavla Horáka, který bojoval proti komunistickému bezpráví, ředitele vnějších vztahů České televize Víta Koláře a Šimona Pánka, ředitele neziskové organizace Člověk v tísni.

Udílení Ceny Gratias Tibi v základních věkových kategoriích (ZŠ, SŠ, do 30 let)

Cena Gratias Tibi se uděluje ve třech hlavních kategoriích – základní školy, střední školy a mladí lidé do 30 let. V kategorii základní školy vyhrál projekt Štěpána Mašíka I děti chtějí pomáhat. V době pandemie vytvořil pro ZOO Liberec únikovou hru Hon za pytlákem. Hra má charitativní rozměr a pomáhá tak zvířatům i samotné zoo. Štěpán chce aktivity projektu dále rozšiřovat a ukazuje tak, že na věku nezáleží, protože originální nápad a schopnost ho proměnit ve skutečnost může mít i žák základní školy. „Porota na tomto projektu ocenila jeho aktuálnost, a především originální nápad, kreativnost a pečlivé zpracování s přesahem pomoci instituci, která se ocitla v nelehké situaci během pandemie. Štěpán svůj projekt nadále posouvá, tvoří vlastní webinář, propaguje a chystá se ho rozšířit i do dalších škol,“ říká koordinátorka Ceny Gratias Tibi Linda Šilingerová.

Za organizaci ProStředoškoláky, která funguje již 7. rokem, převzali ocenění zástupci projektu z rukou herce Marka Daniela. Projekt skrze soutěž Středoškolák roku a své sociální sítě propojuje, podporuje a oceňuje středoškoláky, kteří se mimoškolně vzdělávají. „Mladí lidé se mohou realizovat a rozvíjet v široké škále oblastí v rámci mimoškolních, vzdělávacích aktivit nebo konferencí. Víme, že je v Česku spoustu talentovaných středoškoláků. Chceme je poznat a chceme jim dát šanci inspirovat ostatní.,“ popisují organizátoři projektu, kteří zvítězili právě ve středoškolské kategorii. V této organizaci jsem přibližně půl roku, a i za tak krátkou dobu jsem stihla pochopit, proč organizace ProStředoškoláky dává smysl. Každá mimoškolní aktivita pomáhá středoškolákovi ve volbě budoucího povolání nebo například vysoké školy,” říká Michaela, jedna z členek organizace.

Jako další vystoupili na pódiu vítězové nejstarší kategorie, tedy mladí lidé do 30 let. Ocenění z rukou bývalého politického vězně Pavla Horáka převzali zástupci projektu Medici PRO Očkování. Jejich cílem je zvýšit povědomí o významu očkování, přispět k osvětě laické veřejnosti v této problematice a podporovat kritické myšlení nejen v oblasti medicíny. „Snažíme se reflektovat současnou situaci a věříme, že právě medici jsou vhodným prostředníkem mezi laickou a odbornou veřejností,“ popisují organizátoři. Tento projekt se stal mezifakultní iniciativou na půdě Univerzity Karlovy, jelikož propojuje studenty lékařské fakulty a katedry marketingové komunikace a public relations Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd, kteří mají velký podíl na kampani a popularizaci projektu. „Mezi naše aktivity patří tvorba obsahu na sociální sítě a webové stránky, díky kterému vysvětlujeme fungování imunitního systému, fungování očkování a vyvracíme mýty o očkování. Přednášíme pro širokou veřejnost i odbornou veřejnost, medializujeme problematiku a vydali jsme publikaci o efektivní komunikaci očkování pro lékaře,” vysvětluje Karolína Hájková, jedna ze zástupkyň projektu.

Cena Gratias Tibi v environmentální kategorii

Již po druhé jsme udělili cenu za nejlepší projekt v oblasti ochrany životního prostředí. Ocenění získali mladí lidé, kteří jsou sdruženi pod spolkem MNOHO SVĚTŮ v Jilemnici za obnovu mokřadu v Krkonoších, kde se snaží řešit zadržování vody v krajině. Projekt vychází primárně z potřeb komunity, ale zároveň ve všech jeho aktivitách odkazuje na problémy globálního světa, zhodnotila odborná porota. Vítězný projekt převzal Cenu Gratias Tibi z rukou ředitele neziskové organizace Člověk v tísni Šimona Pánka.

Cena diváků České televize 

Kromě tří základních věkových kategorií a environmentální kategorie byla vyhlášena i Cena diváků České televize, hlavního mediálního partnera akce. O tom, který z projektů ji získá, rozhodla prostřednictvím internetového hlasování veřejnost. Ta vybírala na základě medailonků devíti finálových projektů, zveřejněných na webu České televize. Toto ocenění předal Jiřímu Žákovi, který stojí za projektem Šití roušek pro všechny, ředitel vnějších vztahů České televize Vít Kolář. Jiří v době, kdy byl všeobecný nedostatek ochranných prostředků, začal sám doma na stroji šít roušky a rozdávat je. „Chtěl je rozdávat spolužákům ve škole, ale narazil na posměch. Bylo mi ho líto, proto jsem si postěžovala na sociálních sítích. Chtěla jsem mu ukázat, že to, co dělá je skvělé, že je to obdivuhodné a jsem na něj pyšná. Strhla se obrovská vlna podpory," říká Jirkova maminka. Společnými silami se jim podařilo rozeslat stovky roušek do ČR i do zahraničí.

Závěr ceremonie byl věnován mladým lidem v Bělorusku, kteří se po zmanipulovaných prezidentských volbách postavili zvůli tamního režimu a bojují za svobodu a demokracii. „Podobnost osudů odpůrců komunismu v Československu s příběhy lidí, kteří se v Bělorusku v současné době zasazují o dodržování lidských práv, svobodu, demokracii a právní stát je zřejmá. Totalitní a autoritářské režimy se projevují stále stejně, zločinně, agresivně, nelidsky. A stejné jako v minulosti jsou také příběhy statečných mužů a žen, kteří jim vzdorují. Máme historickou zkušenost s komunismem, a právě kvůli ní bychom měli vyjádřit mladým Běloruskám a Bělorusům naši podporu,” dodává Karel Strachota.

Podívejte se na celou fotogalerii ze slavnostního večera.