Zahájení Příběhů bezpráví opět ve slavnostním duchu

1.11.2013 / Příběhy bezpráví

Ve čtvrtek 31. října se v pražském kině Lucerna uskutečnilo slavnostní zahájení již 9. ročníku projektu Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách, v rámci něhož byly uděleny Ceny Příběhů bezpráví a proběhla premiéra filmu Normalizační loutka.

Slavnostní zahájení letošního ročníku Příběhů bezpráví proběhlo již tradičně v zaplněném sále pražského kina Lucerna. Již po páté byla udělena Cena příběhů bezpráví, která je letos věnována památce Ivana Martina Jirouse. Osobnosti nominovali studenti a o výběru laureátů rozhodla studentská porota ve složení: Ondřej Elbel, David Patrase a Štěpánka Vodhánělová.

Ocenění si odnesl skaut Zdeněk Kovařík, kterého v roce 1949 zatkla Státní bezpečnost za protikomunistické aktivity. Poté byl odsouzen a pět let strávil v jáchymovských uranových dolech. S jáchymovskými doly je spojen i osud druhého laureáta Josefa Čecha, který sem donášel balíčky politickým vězňům a nakonec zde skončil sám jako vězeň. Po devíti letech byl sice propuštěn na amnestii, za jeho protikomunistické názory ho ale udali kolegové a do vězení šel znovu. Třetí oceněný Karel Metyš, kterého komunisté odsoudili spolu s dalšími skauty v obřím procesu, si za svůj nesouhlas s režimem odseděl tři roky.

Ceny předávaly významné osobnosti veřejného a kulturního života, které byly samy nebo skrze své rodiny zasaženy perzekucemi komunistického režimu, jako politik Karel Schwarzenberg, psycholožka Dana Němcová či herečka Ester Janečková. Na svého otce, jemuž je věnována letošní cena Příběhů bezpráví, zavzpomínala na podiu Marta Veselá Jirousová, hudební vložku v podobě písně Mejly Hlavsy Básníci ticha obstaral Jakub X. Baro v doprovodu dívek z dětského dramatického souboru Ty-já-tr. Na závěr večera byl ve světové premiéře promítnut unikátní loutkový snímek Normalizační loutka vzniklý ve spolupráci souboru Buchty a loutky a společnosti Člověk v tísni. Prohlédněte si fotogalerii ze slavnostního večera.