Pouštějte polibek od Putina o aktuální situaci v Rusku

11.3.2015 / JSNS

Na webu je nově dostupný film Polibek od Putina o ruském radikálním a násilnickém mládežnickém hnutí Naši, které je podporováno vládou. Zařaďte snímek do výuky a seznamte žáky s příběhem mladé novinářky Maši Drokové, která začíná poznávat, že demokracie se v ruském pojetí rovná diktatuře.

 

Protagonisté filmu už raději žijí v zahraničí“, říká režisérka hodinového snímku Lise Birk Pedersen, která přijela do Prahy na festival Jeden svět zasednout do hlavní poroty.

Ve filmu se objevuje také mladý ruský politik a silný kritik Putinova režimu Ilja Jašin - spoluzakladatel opoziční strany Borise Němcova, který byl na konci února 2015 zavražděn. Jašinovi, který je úřady velmi často zatýkán a šikanován, hrozí v tuto chvíli velké nebezpečí. „Mladí lidé by měli vědět o manipulaci a vymývání mozků, které v Rusku probíhá,“  doplňuje režisérka.

Film Polibek od Putina můžete využívat ve výuce, přestože u něj nejsou zpracované aktivity do hodin, protože  snímek byl původně určen pouze pro Studentské filmové kluby Jednoho světa na školách. Během měsíce ale  k dokumentárnímu snímku doplníme informační texty zpracované jako otázky a odpovědi, které přinesou detailnější pohled na téma a film zasadí do širšího kontextu.