Přijďte debatovat o Československu 1968 a Krymu 2014

23.6.2015 / Příběhy bezpráví

Součástí kampaně Proti ztrátě paměti je i diskuze o okupaci Československa v srpnu 1968 a aktuálních událostech na Ukrajině. O tomto tématu bude diskutovat Refat Čubarov, Viktor Fajnberg a Michael Romancov. Debata se uskuteční ve čtvrtek 25. června od 18:30 v aule ABF na Václavském náměstí a bude ji moderovat Zuzana Tvarůžková.

Seznamte se s hosty, kteří přijali pozvání do diskuze:

Refat Čubarov (1957) je předseda Národního shromáždění Tatarů a poslanec Nejvyšší rady Ukrajiny za Blok Petra Porošenka. Jeho rodina pochází z Krymu, ale v roce 1944 byla deportována z rodné vesnice a vrátit se zpět na Krym se mohla až o dvacet čtyři let později. Refat Čubarov studoval na moskevské univerzitě a po ukončení studií pracoval ve státním archivu v Rize. V letech 1989 až 1991 byl zastupitelem městské rady v Rize a v roce 1990 až 1991 také členem státní komise pro problémy krymskotatarského národa při ministerské radě SSSR. V letech 1998 až 2007 působil jako poslanec ukrajinského parlamentu. Referendum o anexi Krymu, které se uskutečnilo v roce 2014, považuje Čubarov za falešné a požádal mezinárodní společenství, aby na Krym povolalo bezpečnostní kontingent OSN. V tomtéž roce mu byl zakázán vstup na území Krymu po dobu pěti let.

Viktor Fajnberg (1931) je jeden z protestujících proti okupaci Československa v roce 1968. Fajnberg na jaře roku 1968 dokončil studium anglického jazyka na univerzitě v Petrohradě (tehdejším Leningradu) a v létě pracoval jako průvodce v carském paláci v Pavlovsku. 25. srpna 1968 v poledne společně se sedmi dalšími lidmi začal protestovat na Rudém náměstí v Moskvě proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Během několika minut byli demonstranti napadeni příslušníky KGB, naloženi do aut a převezeni na policejní stanici. Fajnberg byl po několikadenním věznění přemístěn do centra soudní psychiatrické expertizy V.P.Serbského, kde mu byly podávány silné léky proti halucinacím a dalším poruchám. V roce 1971 zahájil hladovku, jejíž výsledkem byla izolace, násilné podávání jídla nosem a upoutání na lůžku dvakrát denně na dvě hodiny. V psychiatrických klinikách celkem strávil pět let. V roce 1974 emigroval do velké Británie, kde založil CAPA –  Campaign Against Psychiatric Abuses for political purposes.

Michael Romancov (1969) je politický geograf, který vystudoval politologii ve specializaci politická geografie. V letech 2001 až 2007 působil na Katedře politologie a mezinárodních vztahů Západočeské univerzity v Plzni a v současné době přednáší na Institutu politologických studií Univerzity Karlovy a na Metropolitní univerzitě Praha.  Během rusko-ukrajinské krize se stal jedním z nejcitovanějších odborníků na danou problematiku. Často vystupuje ve zpravodajských a publicistických pořadech České televize a Českého rozhlasu.

www.protiztratepameti.cz