Vítejte v novém školním roce! Co pro vás chystáme?

24.8.2015 / Vzdělávání vyučujících

Nový školní rok začíná a Jeden svět na školách znovu bude vám i vašim studentům společníkem. Pokračujeme v řadě tradičních projektů, ale chystáme i úplné novinky. Na co se můžete těšit?

 

Hned v průběhu září odstartuje náš nový projekt patřící do skupiny aktivit Kdo jiný? Podrobnosti postupně zveřejníme, ale už teď můžeme prozradit, že bude určen zejména aktivním studentům středních škol.

Září a říjen bude ve znamení příprav a přihlašování na listopadový Měsíc filmu na školách. Letos se budeme věnovat době sovětské okupace Československa v roce 1968Podrobnosti si můžete přečíst už nyní.

V lednu zveřejníme první informace o nadcházejícím ročníku filmového festivalu Jeden svět a dopoledních projekcí pro školy. Přihlašovat se budete moci v průběhu února a března – podle toho, ve kterém městě projekce navštívíte. První promítání začíná v půlce března v Praze. Místa bývají rychle obsazena, doporučujeme proto sledovat náš web. Pedagogové, kteří díky registraci na našem webu odebírají Věstník, najdou všechny důležité termíny samozřejmě v něm.

Na jaře budeme sbírat nominace na Gratias Tibi – Cenu Kdo jiný?, kterou udělujeme mladým lidem, kteří dělají něco prospěšného pro své okolí. Výsledky pak vyhlásíme v červnu na slavnostním večeru.

Ke konci školního roku si připomínáme oběti komunistického režimu v kampani Proti ztrátě paměti, do níž se můžete se studenty také zapojit. Podrobnosti zveřejníme na jaře.

A co probíhá průběžně během celého roku?

  • Kdykoliv můžete ve výuce pracovat s našimi dokumentárními filmy a aktivitami do hodin. Postupně přidáváme nové lekce.
  • Chystáme semináře pro pedagožky a pedagogy. Budou to jak ty tradiční (o výuce s využitím audiovizuálních prostředků), tak nové (jak učit o lidských právech na základní škole).
  • Vaši studenti si mohou kdykoliv založit filmový klub. Budeme rádi, když jim o této možnosti řeknete.
  • K dispozici je vám také metodika projektu Příběh mojí rodiny, který je určen dětem na základních školách a prostřednictvím vzpomínek (pra)rodičů jim přibližuje rodinnou historii i každodennost nedávné minulosti.
  • A v průběhu celého roku budou pokračovat i naše týmové projekty Kdo jiný? a od ledna do června projekt Z místa, kde žijeme.

Novinky o našich aktivitách najdete nejen zde na webu a ve Věstníku, ale také na našem Facebooku.

Těšíme se na spolupráci s vámi a přejeme vám radostný školní rok!

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.