Studentská porota vybrala laureáty

15.10.2015 / Příběhy bezpráví

V úterý 13. října se sešla studentská porota a ze všech zaslaných nominací na cenu Příběhů bezpráví vybrala tři laureáty.

Tříčlenná porota tento rok zasedla ve složení: 

Tereza Frňková (Gymnázium a Jazyková škola Svitavy)

Petr Jůn (Gymnázium Pardubice, Mozartova)

Anna Malinová (Gymnázium Elišky Krásnohorské, Praha)

Cena Příběhů bezpráví bude laureátům předána během slavnostního večera v pražské Lucerně v pondělí 2. listopadu

Cenu Příběhů bezpráví uděluje studentská porota. Nominováni mohou být žijící i nežijící osobnosti, jež v období komunistického režimu zastávaly odvážné postoje a činy. Samotné nominace podávají studenti, a to jednotlivě či ve skupinách.

 

Každý ročník Ceny Příběhů bezpráví je věnován památce významné osobnosti. Letošní vzpomínka patří literárnímu kritikovi a spisovateli Bedřichu Fučíkovi. 
 
Bedřich Fučík (4. 1. 1900 – 2. 7. 1984)
 
Literárnímu kritikovi, překladateli, editorovi a předválečnému řediteli nakladatelství Melantrich nachystal osud zvrat v roce 1951. Novému režimu nepohodlný a katolicky orientovaný intelektuál byl zatčen spolu s dalšími přáteli a o rok později odsouzen ve vykonstruovaném procesu na 15 let.  Skupina „fašistických intelektuálů, orientovaných na Vatikán“, byla poslána do vězení za údajnou „velezradu a špionážní činnost“, ke které mělo dojít založením katolické strany na vinobraní ve Starovičkách. Propuštěn byl po devíti letech, na základě amnestie z roku 1960, během nichž vystřídal celkem tři věznice. V roce 1967 soud uznal, že výpovědi aktérů byly dosaženy za pomoci násilí a Bedřich Fučík byl spolu s dalšími odsouzenými rehabilitován.