Finalisté Gratias Tibi se zajímají o evropskou politiku

7.12.2015 / Cena Gratias Tibi

Finalisté ceny Gratias Tibi vyrazili na studijní cestu do Štrasburku. Prohlédli si Evropský parlament, setkali se evropským poslancem Luďkem Niedermayerem a zástupkyní evropské ombudsmanky.

Mladí lidé se při setkání v Evropském parlamentu zajímali hlavně o to, jaká témata se v současnosti v EU nejvíce probírají, ale také jaký je pracovní i osobní život poslanců. Pan Nidermayer na oplátku aktivním debatérům vysvětloval, jak to v parlamentu funguje v jednotlivých frakcích, a jak je občas těžké se uvnitř prosadit. Evropský parlament totiž funguje na úplně jiných principech, než národní. Politici se zde musí mnohem více domlouvat na kompromisech, které by v našem prostředí byly nereálné.

Zároveň všem zdůraznil, že Evropská unie bude mít budoucnost, jedině tehdy, když v ní budeme mít důvěru, protože zde nerozhodují úředníci, jak občas zaznívá v mediích, ale námi zvolení zástupci.

Pokud by se EU rozpadla, hrozí nám nejenom narušená bezpečnost celého kontinentu, ekonomická nejistota, ale dozajista by vznikla nějaká užší unie zemí z tvrdého jádra a my bychom nemohli zasahovat do společných zájmů, padlo v diskuzi.

Po debatě s panem Nidermayerem účastníci nahlédli do hlasovacího sálu, kde měl v tu dobu důležitý proslov o uprchlické krizi současný italský prezident Sergio Mattarella. Návštěvu v  parlamentu pak završila poutavá přednáška zástupkyně Evropského veřejného ochránce práv, který se zabývá stížnostmi na orgány, instituce a další subjekty Evropské unie.

Finalisté a výherci celou cestu zhodnotili za velice inspirativní setkání s dalšími aktivními lidmi, se kterými mohli sdílet své zkušenosti.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.