Veřejná posilovna nebo kurzy vaření. I o to usilují lídři

20.4.2016 / Hledá se

V soutěži jsou dva projekty, věnující se volnočasovému vyžití mladých a dva projekty se zaměřením na seniory. Podívejte se, co budoucí lídři chtějí změnit!

 
Hrazdy a spreje
 
České Budějovice jsou téměř stotisícové město a doposud nemají hřiště na posilování. „Přesahem projektu je vytvoření pozitivní a tolerantní komunity cvičenců s ideály budování silného těla a mysli, bojující proti užívání drog a pasivnímu přístupu k životu“, říká Martin Mrkvička. Cílem je pak vybudování hřiště, které bude zdrojem levného způsobu posilování pro občany, kteří si z různých důvodů nemohou dovolit navštěvovat fitcentra.
 
Podobnou ambici má i Tomáš Pokorný z Třebíče, kde se chce zasadit o vybudování areálu pro parkour, skateboarding a workout. Celý areál by potom měl mít i dostatek zeleně a laviček, okolo nichž budou zdi, sloužící jako legální plocha pro graffiti. Hlavní myšlenkou je to, „aby jednotlivá sportoviště i detaily na nich dávali dohromady lidé, kteří tomu doopravdy rozumí a zároveň sami již daný sport dělají…“
 
X
 
Vidličky a motyčky
 
V Tachově je víc než budování silného těla potřeba řešit problém populačního stárnutí. K tomu má sloužit projekt Panorama Anety Sklenářové, přibližující možnosti dobrovolnické činnosti.
 
Prostřednictvím besed pro základní a střední školy chci rozšířit debatu o stáří… Dobrovolnictví může mít více forem, díky nimž se proces poskytování péče rozšíří ze zajišťování zdravotní péče o seniora také na jejich psychickou a sociální stránku, které jsou pro starého člověka a jeho kvalitu života důležité.“ Tým současně pracuje na propagačních materiálech, přípravě besed a dalších projektů, jako je například úprava zahrady pro aktivity seniorů.
 
Mezigeneračním spojení mladší generace, která právě vstupuje do dospělosti a neumí vařit, s generací seniorů, jejichž recepty a rady by přišly nazmar, se zabývá Klára Chvojková. Její kurzy vaření, určené mladým, vedené seniory a seniorkami, by chtěla provozovat v Praze.„Když děláte štrúdl, je lepší si nechat prostřední část těsta trochu tlustší než okraje, aby se to nepotrhalo.“ Podobné rady můžou podle Kláry předávat senioři mladší generaci. Výhody přináší pro obě strany - mladí se naučí osvědčené recepty a starší lidé se dostanou do společnosti a zvýší své sebevědomí díky tomu, že vystupují jako lektoři.
Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.