Filmy o současném ruském vlivu

23.6.2016 / Příběhy bezpráví

Letošní kampaní Proti ztrátě paměti upozorňujeme na současný vliv Ruska jak u nás, tak v celé Evropě. A k tomuto tématu také nabízíme dva filmy, které mapují, jaké prostředky Rusko k šíření svého vlivu používá. Podívejte se na filmy Svět podle Russia Today a Velký plán.

Na území pobaltských států, zejména v jejich hlavních městech, žije početná ruská menšina. V litevském Villniusu je zhruba 14% obyvatel Rusů, v estonském Tallinu asi 37% a v lotyšské Rize dokonce až 50%. A právě na příkladu pobaltských republik dokument Velký plán sleduje nebezpečnou hru dirigovanou z nejvyšších pater ruské politiky, v níž svou roli hrají proruská média, státem financované společnosti a politicky vlivní jedinci.

Ve filmu situaci v Pobaltí analyzují a vysvětlují odborníci z řad politologů, historiků a novinářů, ale také ruští emigranti kritizující mocenské praktiky Kremlu.

 

Televizní stanice Russia Today je vícejazyčná stanice se sídlem v Moskvě, která začala vysílat v roce 2005. Celosvětově má kolem 2000 zaměstnanců a v roce 2013 jako první kanál v historii Youtube překonala miliardu zhlédnutí. Ve Spojených státech je druhou nejsledovanější zahraniční zpravodajskou stanicí. Proklamovaným cílem této televize je ukazovat divákům po celém světě ruský pohled na aktuální události. Podle kritiků jde ale o hlásnou troubu ruské propagandy, která do svých reportáží často míchá nepotvrzená a lživá tvrzení.

Dokument Svět podle Russia Today ukazuje způsob manipulace především na příkladu havárie malajsijského letadla na východě Ukrajiny v roce 2014. Novináři, odborníci na média a bývalá zaměstnanci Russia Today nás nechávají nahlédnout do zákulisí tohoto média…

Více o celé kampani najdete na www.protiztratepameti.cz.

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.