Nový film (nejen) na léto

13.7.2016 / JSNS

Filmy o moderních dějinách jsme tentokrát rozšířili o dokument, který přibližuje polské dějiny a společnost v 70. letech. Podívejte se na Tři kámoše, kteří jsou přes léto otevřeni i pro veřejnost!

Bronek, Leszek a Staszek v polovině 70. letech studovali polonistiku na krakovské univerzitě a zajímali se o polský literární život v emigraci – opatřovali si knihy, diskutovali o nich, půjčovali je ostatním studentům a tím na sebe samozřejmě strhávali pozornost politické policie. Neúspěšná snaha získat jednoho z nich – Staszka - ke spolupráci vedla až k tomu, že byl v květnu 1977 nalezen mrtvý na schodech jednoho činžáku v centru Krakova…. Polské režisérky v dokumentu TŘI KÁMOŠI rozplétají pozadí tohoto tragického příběhu, mluví jak s opozičními aktivisty, tak důstojníky tajné policie a přibližují životní příběhy zbylých kamarádů - Bronka a Leszka, které, jak se později ukázalo, se výrazně rozešly. Podívejte se na dokument, který se v Polsku setkal s velkým diváckým zájmem a rozvířil debatu o tom, jak se vypořádat s vlastní komunistickou historií.

Film najdete zde.

 

 

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.