JEDEN FILM, JEDEN NÁPAD A JEDEN DOPIS DOKÁZALY POMOCT NA DRUHÉM KONCI SVĚTA

5.11.2016 / JSNS

Možná to znáte: díváte se na nějaký film a najednou cítíte, jak byste jeho hrdinům něco rádi řekli anebo jim nějak pomohli. Když jde o hraný film, nejspíš vás to přejde ve chvíli, kdy se vrátíte do svého reálného světa. Ale co když je to dokument a postavy opravdu existují? 
 
Školáci z Lanškrouna tenhle pocit zažili také. Když viděli film Farídulláh má dnes volno, rozhodli se, že hlavnímu hrdinovi – svému vrstevníkovi – napíší a pomohou. Spustili tak řetězec událostí, který Farídulláhovi změnil život. A překážkou pro ně nebylo ani to, že jejich psaní putovalo do země vzdálené více než 6000 kilometrů. Farídulláh totiž žije v Afghánistánu. 
 
Jak to všechno začalo
Žáci lanškrounské základní školy se v roce 2014 zúčastnili školních projekcí festivalu Jeden svět. Malí diváci viděli hned několik filmů, nejvíc je ale zaujal právě snímek Farídulláh má dnes volno – příběh tehdy jedenáctiletého chlapce, jehož rodina přišla během války v Afghánistánu o dům a byla nucena strávit několik let v utečeneckém táboře. Aby měli z čeho žít, půjčoval si otec peníze od majitele malé cihelny a ty pak splácel každodenní tvrdou dřinou všech členů rodiny. Farídulláh měl přitom jedno přání: chodit do školy. Právě vzdělání by mu totiž pomohlo ke splnění snu – rád by si jednou otevřel vlastní restauraci. Místo toho však až 60 hodin týdně tahal těžký náklad.
 
A začaly se dít věci
Školáci ze ZŠ Lanškroun dlouho neváhali: vybrali mezi sebou peníze a nakoupili knížky, školní potřeby i hračky. S balíkem pomůcek i dopisů (přeložených do angličtiny) se obrátili na Jeden svět na školách, zda bychom jim nepomohli zásilku doručit Farídulláhovi. My jsme kontaktovali režiséra filmu Jense Pedersena, který se už předtím zabýval myšlenkou, jak Farídulláhovi pomoci. 
 
„Když jsem v Dánsku zmínil, jak české děti reagují na náš film, věci se daly do pohybu,“ říká režisér. Pustil se do shánění dalších peněz a sám věnoval na pomoc Farídulláhovi honorář za dvě ocenění, která obdržel. Nakonec se podařilo shromáždit dost peněz a Farídulláh a jeho sestry tak mohly začít chodit do školy. Hlavní hrdina zároveň opustil těžkou práci v cihelně, a protože chtěl své rodině i nadále pomáhat, pustil se do lehčí práce v pneuservisu. 
 
Díky afghánské misi Člověka v tísni se k Farídulláhovi dostaly také vzkazy a dárky od českých dětí. Farídulláh má tak i díky lanškrounským školákům šanci na lepší budoucnost. Film Farídulláh má dnes volno patří v současné době mezi nejoblíbenější dokumenty na jsns.cz. A už není jen svědectvím o absurdnosti dětské práce, ale i důkazem, co dokáže dokumentární film. 
 
Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.