Vezměte děti do kina "Až naprší a uschne"

10.2.2020

Tak zní totiž motto letošního festivalu Jeden svět, které se objevuje na letošním vizuálu. Tuto větu možná občas slyšíte ve svých třídách mezi žáky, nyní ovšem vystihuje podstatu klimatické změny - krajina v důsledku narůstajících teplot a špatného hospodaření neudrží vodu.  

Vysychající řeky, vyprahlá pole, prázdné studny. Klimatická změna se začíná dotýkat i našeho okolí. O problému se mluví nejen mezi odborníky, ale také v médiích, v politice i ve školách. Projevy environmentální krize v kontextu místní krajiny a role člověka v ní bude řešit i letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.  

Filmy upozorňující na klimatickou změnu nabízí i Jeden svět na školách v rámci festivalových projekcí. V Projekci č. 2 je tím film Můj dopis těžařům o životě v Nigérii poblíž rafinérie, v jejíž důsledku zemřel mladému Papilouovi mladší bratr. Projekce č. 3 nabízí film Děti z mizejícího ostrova o prvních klimatických uprchlících v Severní Americe. V nabídce filmů pro studentky a studenty z vyšších ročníků základních škol a středních škol nabízíme blok filmů Děti z mizejícího ostrova + Mezi odpady. Více informací o filmech najdete na www.jsns.cz/festival/filmy. Školní projekce se konají v Praze od 4. do 13. března v dopoledních hodinách všedních dnů. Festival můžete navštívit i v dalších 35 městech po celé České republice.