Desítky studentů uctily památku Milady Horákové, pietní akt připomněl důležitost svobodných médií

26.6.2020 / Příběhy bezpráví

27. června 2020 si připomínáme 70. let, kdy představitelé Komunistické strany Československa zavraždili Miladu Horákovou. Toto datum je v kalendáři zaznamenáno jako Den památky obětí komunistického režimu. Při příležitosti významného výročí vzdejme úctu všem obětem a aktivním odpůrcům komunistického režimu, všem lidem, kteří v těžkých dobách zůstali věrni ideálům demokracie a svobody.

Vykonstruovaný proces provázela teatrální propagandistická kampaň v tisku a v rozhlase, jak bylo v padesátých letech u inscenovaných soudních řízení s různými „třídními nepřáteli“ obvyklé. Osvědčenými nástroji k ovládání společnosti se staly manipulace s informacemi, lži a zastrašování.

Během čtvrtečního pietního aktu jsme spolu s desítkami studentů připomněli osobnost Milady Horákové a propagandistickou kulisu procesu. Na Karlově mostě několik desítek středoškoláků utvořilo „uličku“, na jejíž jedné straně bylo možno vidět portréty a fotografie z různých období života Milady Horákové, na druhé straně pak výstupy mediální kampaně spojené s procesem, fotografie ze soudní síně a příklady projevů zmanipulované veřejnosti. Celoživotní počínání pracovité, obětavé a statečné ženy se tak dostalo do kontrastu s nenávistnou propagandistickou mašinerií, která vykonstruovaný proces, „ve jménu republiky a jejího lidu“ provázela.

Symbolická ulička byla historickým ohlédnutím a zároveň připomínkou důležitosti svobodných, nezávislých a kvalitních médií.
Taková média potřebujeme i nyní.
Právě nyní.