Jak vypadaly Vánoce za komunistického režimu?

18.12.2020 / Příběhy bezpráví

Kdo by si nepamatoval film Pelíšky, který se odehrává na konci 60. let 20. století. Komedie kromě klasické dějové linky o vztazích mladých lidí a rodin, zároveň ukazuje absurdnost komunistického režimu. Scéna, kdy Miroslav Donutil s velkým nadšením obdarovává pod stromečkem Simonu Stašovou „nerozbitnými“ plastovými skleničkami, může být dnešní mladé generaci opravdu k smíchu. 
Dnes jsme si pro vás nachystali několik zajímavostí, ohledně prožití těchto svátků před rokem 1989. Jak vypadaly Vánoce za komunistického režimu? Jaké tradice v tomto období vznikly a existují nějaké, které dodnes stále udržujeme?

Věděli jste že...

… ÚV KSČ vydal v roce 1956 rozhodnutí, aby se pohádky a pořady pro děti promítaly v neděli odpoledne a během křesťanských svátků? Komunisté se programově snažili udržet děti doma v době, kdy se tradičně chodilo do kostela, a přispět tak k ateizaci nastupující generace.

... z kalendáře Josefa Lady z roku 1941 nařídili komunisté vymazat veškerou náboženskou symboliku a až takto upravený jej povolili znovu prodávat? Místo vánočních jesliček tam byla krmítka a místo zvonů mraky.

… se komunisté snažili přebít Vánoce narozeninami J. V. Stalina? Ten se narodil tři dny před Štědrým dnem, 21. prosince roku 1879. Nejvíce se těchto oslav chopili komunisté v roce 1949, kdy jejich ikona oslavila 70. narozeniny. 

 


Zdroj foto: Archiv Rudého práva

… komunisté se aktivně snažili co nejvíce potlačit křesťanskou podobu Vánoc? Proto se jim ani vánoční svátky s Ježíškem, jako nositelem dárků moc nezamlouvaly. Namísto něj se snažili prosadit Dědu Mráze. I když Ježíška zničit nedokázali, fascinace pohádkou Mrazík je v Česku více než zjevná.

… místo finančních prémií dostávali členové ROH (Revoluční odborové hnutí) vánoční kolekce? ROH byla nejmasovější společenskou organizací v socialistickém Československu a za vynucované členství dostávali k Vánocům čokoládové figurky, které se věší na stromeček.  I když dnes převládají jiné vánoční ozdoby, tyto figurky můžeme na spoustě vánočních stromečků stále najít.  


Zdroj foto: Facebook Retromaine

… nucený ateismus se nevyhnul ani tradičním vánočním koledám? Pokud si dodnes zpíváte „Narodil se Kristus Pán“ předtím, než rozbalíte dárky, za socialismu byste možná z některých domovů uslyšeli verzi: „Narodil se mladý švec.“

… se vánočním stromečkům říkalo jolka? Tedy rusky „smrček“. Tyto jolky ale měly k těm dnešním vánočním stromečkům opravdu daleko. Zatímco dnes si můžeme vybírat z velmi bohaté nabídky krásných stromečků, tehdy si rodiny domů odnášely většinou opadané a uschlé smrčky.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.