JSNS 20 let - vzkazy od Vás

3.5.2021 / JSNS

Před 20 lety jsme během filmového festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět poprvé pořádali speciální projekce pro školy. Tak se zrodil vzdělávací program JSNS. V souvislosti s tímto kulatým výročím nám přišlo spoustu pěkných vzkazů, o které se chceme s Vámi všemi podělit. 
Děkujeme, že využíváte audiovizuální portál JSNS.CZ, dokumentární filmy spolu s výukovými materiály, účastníte se seminářů, konferencí i besed a děkujeme, že jste s námi již 20 let!


Vzdělávací portál JSNS je pro mě velkou inspirací a opravdu ho ráda a často využívám. Obzvlášť v současné situaci mně moc pomáhá, filmy i materiály zpestřují výuku. Je také skvělé, že mají studenti na web volný přístup, mohou ho tak využívat k domácí přípravě. 

Monika Wagnerová, Masarykova střední škola chemická, Praha
 



Nesmírně mě těší, že se Vám za ty roky povedlo dostat tolik potřebný výukový materiál do škol a přes množství škarohlídů a haterů reálně pomáhat ve výchově dětí na českých školách ke kritickému myšlení. Raduji se z toho, když mi třeba mí synovci s nadšením vyprávějí, jak ve škole používali něco z materiálů JSNS. 
 
Jiří Wažik
 


Filmy využívám se svými žáky často, zejména ve výuce moderních dějin. Projekce i aktivity s nimi spojené jsou vždy zajímavým zpestřením výuky, žáci mne vždy dokáží překvapit, jak reagují, zamýšlejí se, formulují vlastní názory. Díky promítání máme pocit, že jsme součástí dané historické události, jako bychom byli očitými svědky a sami to zažili. V posledním ročníku bylo velkým přínosem pořádání online besedy, protože ne vždy se mi dařilo přemluvit pamětníky, aby do školy na besedu přišli. Moc děkuji za možnost využívat Váš portál, rozhodně nám učitelům nejen usnadňujete práci, ale jste pro nás inspirací a oporou.

 Hana Duffková, ZŠ Chotěšov

Měsíc filmu na školách 2019
 


Zážitků je hodně, prakticky samé kladné. Prostřednictvím Příběhů bezpráví jsme se mohli setkat s mnoha skvělými hosty. Nejvíc však vzpomínám na "svoje první". Tehdy naše pozvání přijala paní Julie Hrušková. Její příběh všechny posluchače nesmírně zaujal. Ona sama nás okouzlila svou vitalitou a optimismem. Během distanční výuky se v MedV osvědčil cyklus s Kovym. Učitelům v naší škole pomohl a studentům se líbil. a tak bez větších problémů splnili zadané úkoly.. Ráda se také vracím k dřívějším filmům, zvlášť silně vždy působí příběh M. Horákové a osudy vězněných žen.

Eva Krátká, Gymnázium Chodovická, Praha 
 


Jsem věrná JSNS. Celá léta využívám já, nyní už i mladší kolegyně, vše, co nabízíte. A není toho málo.  
Ale teprve poslední rok jsem si uvědomila, že v mém oboru a přes všechny druhy platforem, JSNS je moje jistota. 
Děkuji za sebe a za všechny, kteří učí s filmem z JSNS. To nejsou jen filmy, ale i otázky a odpovědi, odkazy, různé inspirativní materiály a mnohé další. Je neuvěřitelné, jak to, co jste vytvořili pro učitele a studenty, získalo přidanou hodnotu právě v této době. Z toho musíte mít radost. Nenechte se nikým a nikdy otrávit.  

Alena Horáčková, Gymnázium Arabská
 


Přeji Vám a celému Vašemu úžasnému týmu nejméně dalších 20 let stejně úspěšných projektů, dalších vynikajících metodických materiálů, kterými nám, učitelům pomáháte při naší výuce a dalších bezva nápadů, které baví nejenom nás učitele, ale především naše žáky. Díky Vašim projektům se i nadále potkávám se svými bývalými žáky, kteří se za mnou vracejí do školy a vzpomínají na společně prožité chvíle nad tvorbou našich dokumentů k Příběhům bezpráví. 
Zároveň jsem si díky nim uvědomila, jak bylo důležité, že jsme s našimi pamětníky mluvili, zaznamenali jejich vzpomínky a předali jejich vzpomínání i jejich rodinám. V dnešní době distanční výuky jsem velmi ráda i za Vaše materiály pro distanční výuku, které mohu využívat pro semináře. 

Jitka Hudečková, Základní škola Uherský Brod 
 


JSNS využívám ve spojitosti s výukou mediální výchovy. Vzdělávám se, připravuji hodiny a využívám některé vaše filmy a aktivity. Bohužel kvůli malé dotaci předmětu nemohu využít vše, co nabízíte, ač by to určitě bylo přínosem pro moje studenty i mne samotnou. Letos navíc řeším, jak problematiku pojmout formou distančního vzdělávání. Je to trochu oříšek a padnou na to některé online hodiny určené primárně pro výuku literatury. Nicméně vnímám to tak, že mediální výchova má prostě teď přednost.

Helena Pelantová, Karlínské gymnázium

Premiéra pořadu Kovyho mediální ring
 


Patřím k nejstarší kantorské spolupracující skupince s JSNŠ a celých 20 let obdivuji nasazení a invenci celého Vašeho týmu. Je radost s vámi všemi spolupracovat, metodicky se obohacovat a růst. Byť jsem v cílové rovince kantorského života, možná i díky vám všem, nebudu z učitelství spěchat.  
Poslední dovětek. Vlastně jsem před 20 lety opustil jiné semináře pořádané MŠMT, jinými organizacemi a středisky KVIC, protože ty, pořádné JSNŠ, od té doby předstihují a překonávají ostatní nabízené aktuálností, metodickou propracovaností a kompletním servisem.  

Jaroslav Rotrekl, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava
 


Rád bych Vám napsal, že si velmi vážím toho, že mohu být součástí pospolitosti skvělých lidí, kteří se angažují v programu JSNS, jsem za to vděčný. Našel jsem v práci s dokumentárním filmem něco, co považuji za smysluplné, celý program JSNS mi přirostl k srdci a já nezřídka při práci ve škole s dětmi zažívám prostřednictvím filmů a následných aktivit vnitřní radost a naplnění. 

Bohuslav Sedláček, Základní škola Vsetín
 


Děkujeme za Vaše skvělé aktivity, jejichž výstupy nám usnadňují přípravu akcí pro školy a veřejnost. Nejen učitelky, ale i knihovnice a knihovníci zdraví a mávají!

Jarmila Burešová, Knihovna města Ostravy
 


Děkuji za Vaši zprávu. Byla milým překvapením a povzbuzením v současné době. A také za vše, co v rámci JSNS děláte pro školy, učitele i žáky samotné. Máte být nač hrdí za těch 20 let.

Tomáš Lengál, Gymnázium, Frýdlant
 


Já jsem promítat začal v roce 2006 a dobré dokumenty pro různé ročníky nalézám stále. I nyní v době distanční výuky se to skvěle hodí. Pět let jsem i předával své zkušenosti na PdF MU Brno, nyní tam funguje pedagožka Zuzka. Takže jsns metodiku již šířím mezi učiteli omezeně (v Ostravě), ale vytrvale:-) Jsns je skvělý portál/program. Takové věci s dětma potřebujeme dělat. Takže i já moc DÍKY, že jste tohle rozjeli a udržujete.

Dušan Kubečka, Wichterlovo gymnázium, Ostrava
 


Program obohatil mě jako člověka a také moji výuku. Některá témata jsem při výuce pojala jinak. Moji žáci říkají, že je samotné překvapilo, jak na některé filmy reagovali a že si vlastně uvědomili plno věcí nejen o sobě, ale také o problémech a životě. Když se pak na ně díváte, jak pracují, mluví a uvědomí si svoje pocity, přiznají chyby, to je krásný pocit.

Ještě hodně takových krásných programů, úžasných lidí, kteří jsou pro tuhle práci zapálení.

Jana Šímová, Střední škola Pohoda s.r.o. Litoměřice
 


Ještě se svými pražskými žáky jsem se zúčastnila Jednoho světa a dodnes si pamatuji, reakce dětí na projekce a následné diskuze ve škole. Motivovalo mne to, že i dnes pracuji s filmy, účastním se Vašich akcí/školení a otvírám dětem tyto VELKÁ témata - o kterých je potřebné stále hovořit a vědět o nich. Vzpomínám také na setkání a přednášky v DOX Holešovice a na možnost si osobně vyzkoušet 3D projekci. Děkuji Vám za to, že jste.

Ilona Dufková, Základní škola Velké Přílepy

Školní projekce festivalu Jeden svět - Janek Rubeš po skončení debaty k #FollowMe 
 


Díky webu JSNS je snazší praktická výuka. Mám zde pohromadě veškeré materiály, které potřebuji. Velké poděkování za Vaši výbornou práci. Mnohé dokumenty nás šokovaly, mnohé nás přinutily se hlouběji nad daným tématem zamyslet. Jsem moc ráda, že díky Vám mohu své studenty učit více prakticky. Mohu je naučit kriticky uvažovat o běžných věcech, které by dříve jejich pozornost nepřipoutaly. Přeji Vám úspěšných dalších minimálně 20 let. Budeme rádi s Vámi. Děkujeme.

Jindra Juklíčková, Obchodní akademie Trutnov
 


Projekce filmů během hodin postupně u žáků otevírala hladinu otevřenosti, kdy se sami dokázali o podobných Portál je velkou inspirací. Oceňuji zejména příběhy z celého světa, které žákům více rozšiřují obzory a jsou zároveň mezipředmětové. Jste skvělí. Moc oceňuji Vaši práci a zejména témata, kterými se zabýváte. Jen tak dál.

Gabriela Šťastná, ZŠ a MŠ Aloise Štěpánka Dolany
 


Asi úplně nejsilnější vzpomínku mám na to, když jsem jako završení projektového bloku o holokaustu zvolila dokument Sedm světel, který jsem poprvé objevila právě na Vašem webu. Plakali jsme celá třída, ta nálož emocí byla neuvěřitelná, nikdo, ani ti největší mluvkové, nemohl pak minuty promluvit. Tak jsme jenom tak seděli a tiše vstřebávali... Děkuji - především za to, že můžeme v době distanční výuky posílat odkazy i žákům bez registrace. A pak také za to, jak se věnujete mediální výchově, MQ tester je za mne zatím to nejlepší, co jsem v této oblasti viděla.

Monika Smočková, ZŠ Týnec nad Labem

Ukázka z filmu Sedm světel
 


Filmy děti vždy nadchnou, ukazují neotevřená témata. Je pro ně velmi zajímavé si o nich povídat. Vždy se ještě alespoň dva týdny po zhlédnutí k filmu vracejí a ptají na nové věci, které je napadají. Moc děkuji, že jste!

Hana Novotná, ZŠ a MŠ Pardubice – Pardubičky
 


Projekci filmů i následnou besedu považuji za zpestření výuky. Historie se zde ukazuje v reálném světě (není pouhé "vyprávění" z učebnice). Asi nejzajímavější bylo téma odsunu Němců z našeho regionu a lidové soudy zde. Nikdo nevěřil, co všechno se u nás událo. Žáci se neustále dotazovali a náš host jim rád odpověděl. Dokonce nám jedna hodina byla málo. Přeji JSNS a jejímu kolektivu, aby vás pracovní elán neopouštěl a nadále jste zapojovaly školy do těchto projektů.

Eva Krsková, ZŠ Vincence Junka Dolní Čermná
 


Váš program do mého života zasáhl hodně, protože jsem jej začala používat okamžitě na začátku své učitelské kariéry. Doufám, že budu mít ještě mnoho dalších hodin se žáky a filmy, a že moje zkušenosti budou narůstat. Děkuji za inspiraci a zajímavá témata. Jsem moc ráda, že jsem váš portál objevila, pomáhá mi s výběrem vhodných témat a také je prostředkem zpestření každé hodiny.

Markéta Juřenčáková, Střední odborné učiliště DAKOL, s. r. o.

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.