





Výukové materiály
materiály označené zámkem vyžadují přihlášení
Je to na nás
Aktivita / 45 min / doporučený věk: 13+
Žáci:
- si uvědomují, že plýtvání jídlem znamená plýtvání penězi, vodou, energií, pohonnými látkami, půdou, lidskou prací, životním prostředím aj.
- znají způsoby, jakými lze omezit plýtvání potravinami v domácnosti
- cítí zodpovědnost vůči životnímu prostředí
Kam odchází papriky?
Aktivita / 90 min / doporučený věk: 13+
Žáci:
- se seznámí s problematikou plýtvání potravinami
- si uvědomují, že ke snížení plýtvání může přispět každý z nás
- znají možnosti využití nechtěných potravin
Otázky a odpovědi
Informační texty
- Co je to udržitelné chování?
- Jak je na tom ČR
ve srovnání se světem? - Jak správně nakupovat?
Just Eat It z pohledu filmové výchovy
Informační texty
- jak diskutovat o filmu
- posílení filmové gramotnosti žáků
- čeho si všimnout u filmu Just Eat It
Jak na reflexi emocí po filmové projekci
Informační texty
- proč je důležité pracovat s emocemi, které film v žácích vyvolal
- základní metody reflexe: Jedno slovo, I.N.S.E.R.T., Pětilístek
Jak pracovat s audiovizuálními materiály
- instruktážní film
- rady a doporučení
- manuál
- obecné aktivity
Distanční výuka
Aktivita pro distanční výuku
- zamyšlení nad způsoby, jakými lze omezit plýtvání potravinami v domácnosti
- reflexe filmu metodou I.N.S.E.R.T.
- týdenní projekt: omezení plýtvání jídlem
- tvorba pravidel pro domácnost k eliminaci vyhazování jídla
Výuka na dálku – angličtina
Aktivita pro distanční výuku
- zamýšlení nad problematikou plýtvání potravinami
- procvičení slovní zásoby týkající se potravinářského průmyslu
- reflexe filmu metodou I.N.S.E.R.T.
- seznámení se s tématem Dumpster diving
Doprovodné a doporučené materiály
Zachraň jídlo
Iniciatiova Zachraň jídlo informuje o problematice plýtvání potravinami, pořádá informační kampaně, happeningy, vzdělává ve firmách a sbírá "křivou" zeleninu na polích.
Jak uložit potraviny, aby co nejdéle vydržely?
Webová stránka organizace Zachraň jídlo, kde se dozvíte, jak efektivně skladovat potraviny, aby vám co nejdéle vydržely
Jak správně nakupovat a skladovat?
Zachraň jídlo vám přináší rady, jak správně skladovat a jak nakupovat, abychom snížili potravinový odpad
Tipy a inspirace časopisu Apetit na bezodpadovou domácnost
Inspirativní články časopisu Apetit (2020/5) na téma udržitelnosti produkce a ohleduplnosti k planetě vyšly ve spolupráci s iniciativami Zachraň jídlo a Bezobalu
Neplýtváme tím, co jíme - Glopolis
Brožura pro učitele - Průvodce zákadními tématy v oblasti plýtvání potraviny
Menu pro změnu
Projekt Menu pro Změnu (Glopolis) podporuje ekoškoly ve zkoumání možností, jak si vybírat potraviny odpovědněji
Země na talíři
Festival dokumentárních filmů o jídle
Cíle udržitelného rozvoje (SDGs)
12. Cíl udržitelného rozvoje zformulovaný členskými státy OSN, týkající se zajištění udržitelné spotřeby a výroby