





Jenny a Grant jsou filmaři a milují jídlo. Nelíbí se jim ovšem způsob, jakým s ním lidé na Západě nakládají, a rozhodnou se půlročním projektem ukázat, kam až sahá problém plýtvání potravinami. Celých šest měsíců se noří do kontejnerů a žijí z vyhozených surovin, které ještě ani neprošly datem spotřeby a už skončily na smetišti. Celosvětově se odhaduje, že až třetina veškeré potravinové produkce se vyhodí. Obrovské ztráty energie a zdrojů, plýtvání zemědělskou půdou nebo uvolňování skleníkových plynů ze skládek komentuje v hravém dokumentu řada odborníků, kteří mimo jiné připomínají nesmyslnost „kosmetických“ standardů, jež se aplikují na vzhled průmyslových potravin mířících na pulty supermarketů. K zásadní změně systematického plýtvání by přitom stačilo docela málo – podívat se do ledničky dřív než půjdu nakupovat a v obchodě přemýšlet nad tím, co jsem reálně schopen spotřebovat.
materiály označené zámkem vyžadují přihlášení
Aktivita / 45 min
Žáci:
Aktivita / 90 min
Žáci:
Informační texty
Informační texty
Informační texty
Aktivita pro distanční výuku
Aktivita pro distanční výuku
Iniciatiova Zachraň jídlo informuje o problematice plýtvání potravinami, pořádá informační kampaně, happeningy, vzdělává ve firmách a sbírá "křivou" zeleninu na polích.
Webová stránka organizace Zachraň jídlo, kde se dozvíte, jak efektivně skladovat potraviny, aby vám co nejdéle vydržely
Zachraň jídlo vám přináší rady, jak správně skladovat a jak nakupovat, abychom snížili potravinový odpad
Inspirativní články časopisu Apetit (2020/5) na téma udržitelnosti produkce a ohleduplnosti k planetě vyšly ve spolupráci s iniciativami Zachraň jídlo a Bezobalu
Brožura pro učitele - Průvodce zákadními tématy v oblasti plýtvání potraviny
Projekt Menu pro Změnu (Glopolis) podporuje ekoškoly ve zkoumání možností, jak si vybírat potraviny odpovědněji
Festival dokumentárních filmů o jídle
12. Cíl udržitelného rozvoje zformulovaný členskými státy OSN, týkající se zajištění udržitelné spotřeby a výroby